България загуби от световния шампион Полша с 1:3 (25:22, 19:25, 25:27, 20:25) в среща от втората седмица на Лигата на нациите по волейбол за мъже в китайския град Нинбо. Това беше четвърто поредно поражение за възпитаниците на Силвано Пранди в надпреварата след успеха на старта над Канада.

Българските волейболисти играха с мустаци при вчерашната загуба с 0:3 гейма от Китай, а в мача срещу Полша си ги бяха обръснали, но това им помогна да спечелят само гейм. 

Тодор Скримов получи травма на десния глезен и беше заменен принудително от Николай Пенчев в средата на първия гейм, в който "трикольорлите" дръпнаха с 15:12 и запазиха преднината си до края, за да поведат в резултата. След равностойно начало на втората част Полша направи три поредни точки, за да поведе с 13:10, а след това увеличи аванса си до 20:15 по пътя си към изравняването на резултата.

Ключова за изхода на срещата се оказа оспорваната трета част, в която българите пропуснаха два геймбола при 24:23 и при 25:24, когато дори Пенчев можеше да затвори частта при контраатака, но беше спрян от блока на съперника. В последствие световните шампиони стигнаха до отбар след три последователни разигравания.

В четвъртия гейм поляците доминираха. Те поведоха рано с 8:3, а в последствие увеличиха преднината си до 12:6. Българите съкратиха пасива до 13:16, но нова серия от три поредни точки предреши нещата в полза на съперника. Розалин Пенчев и Николай Учиков завършиха с по 14 точки за България.

За победителите Бартош Беднорж завърши със 17 точки, а Мачей Музай допринесе с 14.

Българите играят срещу Франция утре.

Развоят на мача гейм по гейм:

Първият гейм започна с равностойна игра, а България имаше точка аванс при първото техническо прекъсване – 8:7. Националите увеличиха преднината си – 16:13 след атака на Николай Учиков, която завърши с блок-аут. След това Тодор Скримов получи контузия и принудително напусна игра. България успя да развие своя аванс до 20:16 след страхотна единична блокада на разпределителя Георги Братоев. Постепенно световните шампиони намали пасива си до 22:21 след атака на Бартош Кволек и блокада на Мачией Музай, което накара Силвано Пранди да вземе тайм-аут. В крайна сметка България взе гейма с 25:22 след нова атака на Розалин Пенчев и ас на Светослав Гоцев.

Вторият гейм започна точка за точка, като поляците имаха преднина от 8:7 при първото техническо прекъсване. Поляците успяха да натрупат по-сериозен аванс и да поведат с 16:12. Авансът им достигна до пет точки при 20:15, когато Силвано Пранди използва правото за прекъсване. Това не повлия на развоя на гейма, който в крайна сметка бе завършен с успешна атака на Мачией Музай, а Полша спечели втория гейм с 25:19 точки.  

В началото на третия гейм България поведе с 3:1 след успешна атака на Грозданов през центъра, а след това Учиков затрудни посрещането на поляците и спечели директна точка. След успешна атака на Розалин Пенчев България поведе с 8:6 при първо техническо прекъсване. Полша изравни резултата за 10:10. Страхотен сервис на Розалин Пенчев отново доведе до аванс от две точки за България – 12:10. Полша изравни резултата за 19:19. България имаше два геймбола при 24:23 и 25:24, но в крайна сметка загуби с 25:27.

В четвъртия гейм България загуби баланса в своята игра и допусна да изостане много сериозно в резултата. Още в началото разликата набъбна на четири точки при 2:6. Първото техническо прекъсване бе при 3:8. Поляците продължиха да трупат преднина – 9:3. България успя да се посъвземе и да съкрати изоставането си при 12:15, но второто техническо прекъсване в мача дойде при резултат 12:16. В крайна сметка Полша спечели мача с 25:20.

Полша: Фабиан Джизга, Мачией Музай, Бартош Кволек, Бартош Беднож, Пьотър Новаковски, Матеуш Биениек - Павел Заторски-либеро

България: Георги Братоев, Николай Учиков, Тодор Скримов, Розалин Пенчев, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов - Петър Каракашев-либеро