Женският национален отобр на България загуби от Бразилия с 2:3 (13:25, 25:22, 29:27, 21:25, 8:15) в олимпийска квалификация по волейбол за Париж 2024. "Лъвиците" бяха напът да поднесат голяма сензация, след като поведоха с 2:1 срещу световните и олимпийски вицешампионки, но младостта си каза думата и опитният тим на съперника не допусна изненада в тайбрека. Преди днешната среща България имаше четири загуби от Бразилия в последните 10 години, без дори да спечели гейм.
 
Двубоят продължи 2 часа и 15 минути, а момичетата на Лоренцо Мичели поставиха бразилките до стената. Страхотен мач изиграха 17-годишната разпределителка Маргарита Гунчева и Микаела Стоянова, която е с 1 г. по-голяма. Двете млязоха от пейката след първия гейм и бяха в основата на обрата в играта на нашия тим. 

За "лъвиците" това бе трети мач от група В на турнира. В първите две срещи нашият тим загуби от Белгия (1:3) и Турция (0:3). В ранните мачове от групата Турция победи с 3:1 Перу. а Белгия загуби с 0:3 от Аржентина.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Първата точка в мача бе за "лъвиците" - отбеляза я Мария Йорданова. С първия ас в двубоя Габриела Гимараеш изведе Бразилия напред 2:1, но при следващия сгреши и резултатът е равен - 2:2. След грешка в атака на Мирослава Паскова съперникът повежда с 6:3. Българският диагонал Радостина Маринова бележи пета точка за "лъвиците" - 5:8. Страхотни сервиси на Мирослава Паскова доведоха до четири поредни точка за нашия тим и разликата е стопане само на една точка. Бразилия взима прекъсване при 9:10, но след него поредна успешна атака на Радостина Маринова води до равенство - 10:10. След три поредни точки на Бразилия нашият селекционер Лоренцо Мичели взе прекъсване. След него Мария Йорданова не позволява на съперника да се откъсне и с удар по блокадата намалява на 11:13. За съжаление последваха много грешки в атака и бразилките дръпнаха с 6 точки - 12:18, а Мичели пак иска таймаут. И това обаче не помага и изоставането става 10 точки - 12:22. Технично отиграване на мария Йорданова носи 13-ата точка за България, но след това праща сервиса си в аут за 23-ата точка на съперника. Успешна блокада срещу Мирослава Паскова доближава съперника до спечелване на гейма - 13:24. Грешка в атака на радостина Маринова слага точка на спора - 13:25. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Бразиликите бързо поведоха с 4:2, а Габриела Гимараеш прави 6:3, след като преодолява с лекота двойната блокада. Същото прави и Радост Маринова с четвърта точка за България. Съперникът ни подарява пета точка, а след това Нашименто е спряна с единична блокада и разликата е намалена на една точка - 6:7. След две поредни точки на съперника Лоренцо Мичели взема прекъсване. След него Борислава Съйкова спира серията на бразилките - 7:9, а Мирослава Паскова изравнява - 9:9. Ас на звездата на Бразилия Габриела Нашименто за 9:11.  Маринова и двойна блокада на "лъвиците" обаче изравняват резултата - 11:11. Грешка на Юлия Бергман за 12:13. С десетата си успешна атака Радост Маринова намалява изоставането - 15:16. Бразилия дръпна с три точки след успешни блокади и Мичели поиска ново прекъсване. След него Киси Нашименто бележи 20-ата точка за Бразилия. Серията на съпеника е спряна от Маринова, която технично прехвърли блокадата. Михаела Стоянова пък рискува и носи 19-а точка на България и този път селекционерът на Бразилия иска таймаут. Мирослава Паскова обаче намалява разликата само на една точка след прекъсването. Отново тя вдига победоносно ръце, изравнявайки - 21:21. Сервисът на Борислава Съйкова изненада бразилките и България повежда, което кара съперника да вземе ново прекъсване. И това не помага - Мария Йорданова бележи 23-а точка.Страхотният сервис на Съйкова продължава - блокада на Мария Кривошийска и 24:21. Първият геймбол е спасен от бразилките, но при втория Кривошийска с атака през центъра носи радост за България - 25:22 и геймовете са изравнени. 

ТРЕТИ ГЕЙМ

Микаела Стоянова, която заедно с Маргарита Гунчева започна в третитя гейм, носи първата точка за България, а след блокада повеждаме с 2:0. Мирослава Паскова с атака по блокадата прави 3:1, а след това бележи още една точка с единична блокада . Ас на Съйкова и 7:3 за България. При 9:4 отборът на Бразилия взима първо прекъсване. Това носи успех и дистанцията в точките е скъсена на две - 9:7. Отговоът на българките бе подобаващ - три поредни точки. Микаела Стоянова е спряна от Таиза Менезеш на блокада и Мичели взима таймаут при 12:9. За съжаление това не спря подема в играта на съперника и резултатът е изравнен - 12:12. Мирослава Паскова е спряна от блокадата на Роза Мария за 12:14 и България пак иска прекъсване. Топка в аут на Елена Бечева и бразилките повеждат с три точки. Реакцията на Мичели е да върне Гунчева и Стоянова на игрището. Отсъдена бъркана топка от съдиите спира серията на Бразилия за 13:15, а сервисът на Микаела Стоянова носи 14-а точка на България. Агресивна игра на Стоянова и успешна блокада изравняват резултата - 16:16. Стоянова бележи със страхотна атака по правата за 18:18. Ас на Мария Йорданова и България повежда - 20:19. Остра топка от Гунчева към Кривошийска, която е безпощадна - 21:20. С удар по блокадата Елена Бечева прави резултата 22:20. Грешка от сервис на Кривошийска и 22:21. Микаела Стоянова носи геймбол за нашите, но Гариела изравнява - 24:24. Още един геймбол след удар по блокадата на Мария Йорданова. Атака на Габриела Гимараеш извежда Бразилия напред - 27:26. "Лъвиците" обаче отказват да се предават - Кривошийска изравнява, а след това успешна блокада ни носи точка преднина, а Бразилия взима прекъсване. България успя да спечели третата част с 29:27 след атака на Мария Йорданова. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Блокада на Таиса Менезеш даде аванс на Бразилия от 3:1 в началото на четвъртата част. Атака на Микаела Стоянова и 3:3. Мария Йораданова атакува успешно за ново равенство при 6:6. Хубав сервис на Кривошийска помага на Съйкова да намали изоставането, а при 9:12 таймаут поиска Мичели. Блокаут на Паскова и серията на Бразилия е спряна - 10:12, а Съйкова носи 11-а точка за нашия тим. Кривошийска спря с блокада Габи за 15:15. След три поредни точки за Бразилия, Лоренцо Мичели вземиа прекъсване. Мария Йорданова през блокадата намалява изоставането, а Пасков с мощен удар по блокадата прави 17:18. Дълго разигравене бе спечелено от "лъвиците" след успешна атака на Кривошийска - 18:19. Ново прекъсване за България при 18:21. Блокада на Роза Мария обаче носи 22-а точка за съперника. Елена Бечева с удар по блокадата връща надеждите за успех. Таиса Менезеш атакува в центъра и "Селесао" стигна до геймбол при 24:20. Мария Йорданова атакува успешно за 21:24. Борислава Съйкава би сервис в аут и Бразилия спечели четвъртата част с 25:21. 

ТАЙБРЕК

Първата точка е за Бразилия след свиреп удар на Габи с топката в лицето на Маргарита Гунчева. При 0:3 Мичели побърза да вземе прекъсване. Сгрешен сервис на Роберта Ратцке носи първа точка за България в гейма - 1:3. Микаела Стоянова със солидно отиграване прави резултата 3:5. Шестата точка предизвика много спорове и напрежени, след кота видеопрегледът, поискан от Мичиле, не бе уважен. След прекъсването Паскова отбеляза четвърта точка след докосване от бразилската блокада. пусната топка от Роберта Ратцке за 5:8. Атака в аут на Паскова и нова точка за съперника. Появилата се на игрището отново Елена Бечева сбърка и прати топката в мрежата. Габриела Гимараеш доближава Бразилия на две точки от победата. Докосване на мрежата и осма точка за България. 

 

БЪЛГАРИЯ - БРАЗИЛИЯ 2:3 (13:25, 25:22, 29:27, 21:25, 8:15)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мирослава Паскова, Елена Бечева, Борислава Съйкова, Мария Йорданова - Мила Пашкулева-либеро 
Селекционер Лоренцо Мичели 

БРАЗИЛИЯ: Роберта Ратцке, Киси Нашименто, Габриела Гимараеш, Юлия Исабела Бергман, Таиса Менезеш, Ана Каролина Да Силва - Виктория Ниеме-либеро 
Селекционер Жозе Роберто Гимараеш