Програмата на Световната лига тази година и по-точно на финалната ѝ фаза не е добре обмислена. Така смята селекционерът на националния отбор на България по волейбол Пламен Константинов и според него няма да е трагедия, ако не се класираме на финалите в Бразилия. 

"Програмата вече е ясна, започваме на 8 април в София, след това отиваме във Варна. После пак се прехвърляме в София за два дни и летим за Аржентина. След това ще имаме две седмици в София и ако се класираме за финалите - пътуваме за Бразилия." 

"Ако не се класираме - от една страна ще е може би плюс за подготовката за Европейското първенство, защото тези финали са лошо обмислени, меко казано. Ще объркат подготовката на почти всички европейски отбори, които се борят за шампионата на Стария континент, защото няма да имаш повече от 5 седмици подготовка", сподели Константинов пред "Дарик". 

"Много сложно става, особено ако искаш да направиш едни пълноценни занимания. Една нормална подготовка е поне осем седмици, за пет няма да стигне за нищо", обоснова се още треньорът на България. 

Той коментира и подготовката на отбора в следващите седмици. Очакванията му са да разчита на пълен състав около средата на май. А преди това ще се изиграят и няколко контроли. 

"Първо ще видим кога ще дойдат момчетата, те ще дойдат по различно време. Някои от тях ще дойдат около 15 май. Едва ли ще се съберем преди тази дата в пълен състав. Това означава, че имаме две седмици реално." 

"В това време, което можем да направим е, да намерим механизми в състава и да се обиграят. За толкова време подготовка не можем да направим. Не можем да променим физическите и техническите качества на състезателите. Малко е времето, но ще се справим", заяви Константинов и разкри подробности около съперниците в проверките. 

"До вчера се обсъждаше да играем проверка с американците, но в крайна сметка отказаха, няма да могат да дойдат. Беше наистина близо, но няма да стане. Сега обсъждаме Иран. Те са добър вариант, те имат с поляците за последния уикенд преди Световната лига, но дори да дойдат сряда-четвъртък преди това, ще е добре", заяви Константинов.