Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов разкри специално пред "Дарик", че тази година няма да се правят много експерименти около състава и ще разчита на по-компактна група. Целта е да има по-добра подготовка за Европейското първенство и после за Световното догодина, което ще се проведе и в София. 

Специалистът очаква да има хора от вътрешния шампионат в сметките му и затова ще гледа финалните битки в първенството. Те започват тази вечер с полуфиналите за титлата между ЦСКА и Нефтохимик. 

"При всички положения ще има състезатели от родния шампионат в отбора. Затова искам да погледна на живо първите четири тима, все пак впечатленията на живо са по-добри. Използвам възможността да погледна мачовете и да имам впечатления от играчите." 

"Няма да бъде много разширен националният отбор тази година. Първо, защото няма Европейска лига и второ, защото имаме само 15 дни, преди да започнат мачовете и в тях е безсмислено да се правят експерименти и опити. Тези, които са в младежките гарнитури, ще ги оставим там, за да са титуляри и да играят. Така че някакви големи изненади не очаквайте", заяви Константинов в интервю за "Дарик".

Той разкри, че идеята му за подготовка е да може да ползва волейболистите и догодина за Световното, така че големи промени сега не се очакват.  

"Тези момчета, които искат да се опитат да играят в националния отбор поне до Световното, трябва да играят и това лято. Нямаме време за изграждане на механизми това лято, защото времето е малко, следващото лято пак така и предстои Световно първенство. Като цяло, дори нямаш един цял сезон", заяви треньорът и разкри кого ще извика от опитните. 

"Теди Салпаров ще бъде в националния отбор, провели сме вече разговори с него и всичко е точно. Тошко Алексиев също се връща, Ники Николов също. Другите, които исках да участват, някои отказаха - по лични, по семейни причини, които не искам да ги обсъждаме." 

"Теодор Тодоров вече игра в Европа със Сургут, направи няколко хубави мача, но все още има нужда от игрова практика. Надявам се, че има шанс да се върне в някой от отборите за Купата на България, но ще го обсъждаме това нещо", сподели Константинов и коментира дали е възможно братя Братоеви да се върнат в националния отбор. 

"Ако изявят желание, Братоеви може да попаднат, защото те по собствено желание не са в списъка. Всеки състезател, който е взел такова решение, съм бил колегиален и не съм го викал."

"Постът на разпределителя е важен, но трябва да знаем тяхната позиция. Ако нещо се е променило, нищо не пречи да го заявят публично и ще ги наблюдавам. Ако са в добро състояние и могат да помогнат на националния отбор, ще бъдат повикани, разбира се", завърши Пламен Константинов.