Селекционерът на националния отбор по волейбол Камило Плачи е доволен от свършената работа до момента и подготовка на състезателите за Световната лига. Официалните контроли са в петък и събота от 17,30 ч в зала "Христо Ботев" при свободен вход. Това ще бъдат последните проверки за избраниците на Камило Плачи преди старта на Световната лига, припомня официалният сайт на федерацията по волейбол.

- Г-н Плачи, какво е състоянието на националния отбор в момента?

- Сравнително добро, всеки ден опитваме да подобряваме по нещо в играта ни. До момента свършихме доста работа и вече се вижда напредък по отношение на блокадата и сервиса. Разбира се, ще продължим да търсим подобрение в представянето ни на всички елементи. Доволен съм от работата и условията, които имаме.

- Ще бъде ли готов отборът за първия мач с Франция?

- Няма как да сме на 100%, тъй като доста от състезателите се присъединиха към отбора по-късно. Това обаче е съвсем нормално, има го при всички отбори. Нашата задача е отборът да играе добре и да постигнем максимален резултат срещу всеки един съперник.

- Наясно ли сте с групата от 12 играчи, които ще заведете във Франция?

- Може да се каже, но не мога да назова конкретните имена. Очакват ни още тренировки, както и контролни срещи с Иран. Всичко може да се случи, за това не трябва да избързваме. Имаме и състезатели с определени травми, които следим много внимателно.

- Попаднахме в много тежка група, а домакинските ни мачове ще са само срещу Аржентина и Полша. Какви са шансовете ни за финалите на Световната лига?

- Регламентът и програмата са такива, просто трябва да ги приемем. За всеки един отбор е неприятно, когато трябва да пътува, защото се нарушава графикът му на подготовка. Освен това часовата разлика изисква време за адаптация - денят става нощ и обратното. Но животът на професионалния спортист е такъв, а нашата задача е да намалим влиянието на тези неблагоприятни фактори.

- Какви цели сте си поставили за първата си година начело на националния отбор?

- Имам две основни цели. Първата е да играем добре във всяка среща, да имаме облик и присъствие на терена. Световната лига ще ни покаже къде се намираме и ще ни помогне да натрупаме игрови опит и самочувствие срещу много силни съперници. След това ни предстои европейско първенство, на което също се надявам да играем добре. Другата цел и интегрирането на млади състезатели в отбора. Включил съм 8 дебютанти и ние работим всеки ден за тяхното израстване както в техническо, така и в тактическо отношение.

- Българската публика се слави като доста темпераментна. Притеснявате ли се, че може да се разочарова, ако натрупаме загуби срещу тези силни съперници?

- Вече 5 години съм в България и за това време сме изиграли страшно много домакински мачове. Не си спомням да е имало случай феновете да ни освиркат след загуба. Напротив - публиката ни е помагала да излезем от много трудни ситуации и се надявам тази подкрепа да продължи. Ние ща направим всичко възможно да играем добре във всеки мач и ако загубим, ще е защото съперникът ни е надиграл, а не защото сме спестили усилия.