Националният отбор на България по волейбол за мъже под 20 години е шампион на Балканите. Воденият от Мирослав Живков тим не допусна нито една загуба в турнира, който се проведе във Върнячка Баня, Сърбия.

При победата във финала над домакините с 3:1 (25:17, 22:25, 25:23, 25:21) България загуби и единствения си гейм през седмицата. Балканиадата е подготовка за Европейското първенство в Сърбия и Гърция, а българите показаха, че са готови за големия турнир, съобщава Българската федерация по волейбол.

По пътя си към титлата България победи още Гърция, Турция, Молдова и Албания.

Първият гейм беше истински урок за доказване на класа. Асове от родните състезатели нямаше много, но за сметка на това началният удар работеше безотказно. Сърбите много трудно се справяха с него, а разликата бързо растеше. Отборът на Мирослав Живков демонстрираше прекрасна игра в защита, която отчая домакините. България постоянно водеше поне с четири точки, а в края на частта дръпна с доста повече. Геймът завърши с убедителното 25:17, което беше типично за предишните мачове.

Във втората част българите отново започнаха със самочувствие, но Сърбия също не искаше да се предава лесно пред родна публика. След размяна на точки в средата на гейма домакините успяха да дръпнат с три точки. Българите на моменти успяха да намалят пасива, но не докрай. Дойде време да загубим първи гейм на Балканиадата – 22:25.

Третата част беше също изключително оспорвана. Отново България водеше играта и резултата, но Сърбия не оставаше много назад в нито един момент. Началният ни удар и защитата бяха най-важната част от представянето ни. В последните минути беше драматично. България поведе с четири точки, но домакините намалиха. В края на гейма под възгласите „Българи юнаци" на наши фенове в залата спечелихме с 25:23.

Четвъртият гейм беше доказателството, че сме най-добрият отбор в турнира. Сърбите успяха да поведат и вярваха, че ще вкарат мача в тайбек. Резултатът стана 15:10 за домакините и те се виждаха като победители в частта. Тогава момчетата на Живков демонстрираха класата си. Те не само изравниха, но и обърнаха двубоя – 25:21. В залата мощно и гордо се чуваше „Българи юнаци".

За MVP на Балканиадата бе избран Симеон Николов, Александър Къндев бе отличен за номер едно сред посрещчите, а Константин Чипев взе приза за най-добро либеро. | БГНЕС