Националният селекционер на женския волейболен тим на България Димо Тонев изрази пред Гонг мнението си за провала на Европейското първенство, причините за него и изходът от създалата се ситуация. „Аз не съм човекът, който сам може да квалифицира собствената си работа. Аз съм част от този отбор и ще бъда, докато федерацията реши друго. За повечето „специалисти“ това е очакван резултат, аз се надявах на нещо повече. Миналите мачове играхме по-добре, но при всички положения резултатът в едно първенство е проекция на подготовката на отбора. Всички хора, близки до отбора, знаят, че нашата подготовка бе разпокъсана и с ненормални условия, преди всичко от психологическа гледна точка. Аз съм доволен от това, което момичетата се опитаха да направят и ще им благодаря. За да станем отбор, който да може в трудни ситуации да изляза от тях и да се бори с другите, ще трябва още много работа“, каза Тонев.

Той все пак заяви, че от всичко това има и позитивни неща. „Има и нещо позитивно, което е опитът, който трупат тези момичета. Това е отбор с много голям потенциал и може да се развие и наистина да бъде конкуренция на всички отбори в Европа“, каза Тонев.

Той не пожела да коментира играта на завърналата се в националния отбор разпределителка Любка Дебърлиева, която се представи много под предварителните очаквания. „Няма да правя оценка на отделните състезателки, но мога да кажа принципно, че играта на един разпределител е следствие от много неща. На първо място от поемането, което беше най-слабият елемент в нашата игра. Една разпределителка е много зависима от това какви топки идват при нея“, каза Тонев. Той допълни, че тепърва ще се анализира подготовката и представянето. „За сега все още ние не сме този колектив и този отбор, който може да се справя в трудни ситуации“, допълни специалистът.

Според Тонев отборът нямаше да изглежда по по-различен начин, ако в състава бяха Ева Янева, Дияна Ненова и Мария Филипова, които по една или друга причина останаха извън състава. „Нямаше да изглеждаме много по-различно. Тези състезателки не са тук, защото не се представяха неубедително. И да бяха тук, мисля, че нямаше да има съществена разлика според мен“, каза Тонев.

„Като условия за подготовка имаше и не можем да кажем нищо. По-скоро всички тези скандали, които бяха извън отбора, оказаха доста голямо влияние върху състезателките, върху тяхната работа, върху отношенията между състезателките. Няма как цяло лято да има сътресения и да очакваме на Европейското всичко да е изгладено. Не може да сложиш Димо Тонев за треньор и той за 10 дни да направи чудеса. Не съм мислил за бъдещето си, уговорката ми е да водя отбора на Европейското първенство. Най-лошото нещо е за един човек да се взима много на сериозно, аз не се взимам на сериозно, аз мога да претендирам, че разбирам от волейбол, друго нещо е опита, друго нещо е психологията и състава, с който разполагаш, условията и т.н. Резултатът на един отбор е комплексно нещо от много компоненти и за да стане това нещо трябва тези неща да ги има. Отборите, които ни победиха тук бяха по-подготвени и по-добре организирани“, завърши бившия национал.