Волейболният национален селекционер на жените Димо Тонев заяви, че въпреки днешната загуба от Холандия с 0:3, България ще се опита да продължи в следващата фаза на Европейското първенство. Това ще стане, ако утре победим Испания. Тонев обаче каза, че има много проблеми, които трябва да е отстраняват поетапно.

„Борехме се днес. Въпросът е колко ти дава възможност и как те притиска противникът. Опитвах се да избегна да не сме догонващи. Въпреки всичко ги настигахме и имахме възможност да направим нещо повече. Опитът е нещо много важно, но в такива моменти се вижда лидера, който трябва да поеме отговорността. Елементарни грешки, които не ни позволиха да вземем сет, който е много важен. Той е важен от психологическа гледна точка, за да се отпушим. Бяхме готови за едно такова развитие, имайки предвид, че сме без опит.

Утре е нашият мач. Ще се опитаме да бием Испания и да продължим в следващата фаза. Ако си бие Испания ще се борим по-нататък. Надявам се в процеса на играта да изчистим грешките, които правим в решаващи моменти. Трябва да сме по-решителни и да действаме правилно“, каза Тонев.

Той говори и за проблемите в отбора. „Посрещането ни е проблем. Едва ли ще направя някакви кой знае какви промени в състава на тази база. Но, ако говорим за проблеми - проблем ни е посрещането, проблем ни е вдигането, проблем ни е отиграването, проблем ни е играта с първия човек. Много проблеми ни се събират, които няма как са оправим на това Европейско първенство. Утре ще тегне и психологическата тежест, че трябва непременно да бием. Испания е отбор от нашия аршин и ще се поздравим с успех, за да прескочим в следващата фаза“, допълни още Димо Тонев.