България загуби от Холандия с 0:3 (23:25, 17:25, 23:25) във втория си мач от група Д на Евроволей 2011 в италианския град Бусто Арсицио и все още няма спечелен гейм на шампионата. Нашите се сгромолясаха срещу „лалетата“ с изключително слабо посрещане и игра в защита. В най-важните моменти от мача момичетата на Димо Тонев направиха фатални грешки, което доведе и до поражението. Изключително слаб мач направи разпределителката Любка Дебърлиева, която сгреши в най-важните моменти за отбора.

Димо Тонев започна срещата със капитантата Страшимира Филипова, разпределителката Любка Дебърлиева, Цветелина Заркова, Добряна Рабаджиева, Елица Василева и Емилия Николова. Либеро за нашия отбор бе Ивелина Монова. От групата, както и вчера, отпаднаха Кристин Колчагова и Габриела Коева.

Първият гейм започна точка за точка, като поведохме в резултата след успешна атака на Елица Василева. Първата преднина с две точки дойде за 5:3 след добра блокада на Страшимира Филипова. За съжаление обаче холандките успяха да обърнат резултата след директна точка от сервис на Деби Стам-Пилон и последвала грешка на разпределителката ни Любка Дебърлиева за 7:8, като при този резултат дойде и първото техническо прекъсване в мача. След него холандките спечелиха още една точка, дойдоха и няколко грешки от наша страна и се стигне до 8:12, при който резултат Димо Тонев взе първия тайм аут в мача. При подновяването на играта последва дълго разиграване, което холандките взеха благодарение и на рефера. Резултатът стана 8:14 преди най-после да направим успешна атака и да го намалим. Последваха още две поредни точки за българките, втората, от които страхотна атака на Елица Василева за 11:14, което накара Авитал Селинджър да поисква прекъсване. При 12:16 дойде и второто техническо прекъсване в мача. След него успяхме да намалим пасива с две точки след успешна атака на Елица Василева и единичен блок на Страшимира Филипова. Това обаче не успя да ни върне в гейма както трябва, защото холандките отново успяха да стигнат до 4 точки преднина 16:20 преди Димо Тонев отново да поиска прекъсване. След него обаче все пак намалихме пасива, като Любка Дебърлиева направи директна точка от севрис за 19:21, което накара селекционера на холандките да търси промяна. Последва добра двойна блокада на Цветелина Заркова и Елица Василева и се доближихме максимално до съперничките. При 20:22 дойде и най-дългото разиграване в първия гейм, което в крайна сметка бе спечелено от нашите. В един от най-решителните моменти от гейма Любка Дебърлиева сбърка, като не успя да прехвърли елементарна топка в полето на холандките и я изпрати в аут. Така след още 2 разигравания Холандия успя да затвори гейма при 23:25.

Кошмарно започна вторият гейм с 4 последователни точки за Холандия, като 2 от тях бяха истински подарък за „лалетата“. Наложи се Димо Тонев да поиска ранно прекъсване, за да прекъснем серията на съперничките. Все пак успяхме да наваксаме една точка и първото техническо прекъсване дойде при 5:8 за Холандия. След него продължиха проблемите ни с посрещането и „лалетата“ отново стигнаха до 4 точки преднина, която задържаха до 11:15. Тогава дойде живец в играта на „лъвиците“. Успешна атака на Страшимира Филипова, последвана от нейна блокада и топка в аут за Холандия и намалихме на 14:15. Второто техническо прекъсване дойде при 14:16. След него обаче дойдоха три последователни директни точки от сервис на Марет Гротес и отново се върнахме в изходна позиция – 14:19. Последваха още няколко успешни атаки на Холандия и това принуди Димо Тонев да вкара на полето посрещачката Мария Каракашева при 16:23. Тя направи две добри посрещания, но въпреки това загубихме гейма с 17:23.

В третия гейм успяхме да поведем с 2:1, но за кратко преди Холандия отново да дръпне с 2 точки – 3:5. В крайна сметка обаче след няколко добри разигравания и атака успяхме за първи път в мача да излезем на техническо прекъсване с преднина, пък било тя и само една точка 8:7. След него геймът започна да се движи точка за точка без нито един от двата отбора да успее да натрупа някаква преднина. За наше щастие това се случи на България, като успяхме да поведем с 13:11, което принуди наставника на холандките да вземе прекъсване. След него сложихме още точка към актива си. В момента, в който трябваше да излезем с 4 точки преднина на второто техническо прекъсване, обаче допуснахме холандките да наваксат изоставането си и то дойде при 16:14. Слабото посрещане на нашите обаче позволи на Холандия отново да ни настигне в резултата и дори да поведе с 19:20 преди Димо Тонев да поиска прекъсване. След него Холандия направи още една точка, а на полето за България отново се появи Мария Каракашева. „Лалетата“ направиха още една точка за 19:22 и ново прекъсване за българския селекционер. След него излязохме поне за малко от кризата и намалихме изоставането на 22:23 след успешна атака на Страшимира Филипова. Това обаче не помогна особено и загубихме гейма с 23:25, а и мача с 0:3.

Слабо представяне в защита показа младата надежда на българския волейбол Елица Василева с 32% посрещане, Добряна Рабаджиева бе с 56%, а либерото Ива Монова с 59%. В атака Страшимира Филипова се представи добре с 14 точки (6 от които на блокда), като тя получи и най-висока оценка от наши отбор. Капитанката на Холандия Манон Флиер се отчете с най-много точки в мача – 17.