Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Димо Тонев изрази задоволството си от играта на неговия тим въпреки загубата от Русия с 0:3 гейма на старта на Евро 2011. „Задачата, която бях поставил бе да играят без страх и смело и да не се плашат от руския блок. Трябваше да коригират височината на нападението и да търсят деветия метър. Като нападение успяхме. Разликата дойде от леките топки и тяхната обработка и контаатаката, която не успяхме да направим. Не си повярвахме, че можем да направим нещо повече от това да играем добре срещу Русия. Днес играхме добре“, каза Тонев. Той добави, че през цялото време е повтарял на момичетата да не се отказват.

„През цялото време повтарях да не се отказват и да пробват докрай и да бъдем агресивни на сервис. Успяхме да разбием руското посрещане, но когато имаш срещу себе си две нападателки като Гамова и като Гончарова просто за тях няма значение какъв е блока. Те забиват над блокадата. Трябваше да извадим топки, които минават над блокадата. Малко успяхме, а имахме леки топки особено във втория гейм. Ако го бяхме взели щяхме да си повярваме. Доволен съм от старта на това Европейско първенство. Утре ни чака съвсем различен съперник и различна игра. Много разнообразна и комбинативна игра. Ще ги подготвим по различен начин. Мачът ни с Холандия е изключително важен за развитието на групата“, допълни Димо Тонев.

Бившият национал коментира и играта срещу Гамова, която реализира 26 точки. „Гамова успяхме да я хванем само веднъж на блок. При нея трябва да се вадят топките, които минават над блокадата не са толкова силни. Трябва да имаш психологическата нагласа да извадиш такива топки. Идва ми в главата една книга, която написа един от най-големите играчи във фаза защита. В нея се казва, че игратав защита е философия. Не е само технически похват, а философия. Днес имаше моменти, в които казвах „Топката ти идваше в ръцете“ и имаше отговор „Тя минава над блокадата“, ако бяхме извадили 2-3 такива топки и успеехме да ги обработим по най-добрия начин там се получи разликата и мисля, че по-скоро този загубен гейм ние го загубихме не толкова Русия го спечели“, допълни Димо Тонев.

„Нещата тепърва ще се решават. Нека не правим генерални изводи от първия ден. Видяхме Испания в много слаба светлина, но играеш толкова колкото ти позволи съперника. Ние днес играхме без психологически натиск от загубата. В събота и неделя ще бъдат различни мачове и като психология и от спортно-техническа гледна точка“, завърши треньора.