България очаквано загуби на старта на Евро 2011 по волейбол за жени. Момичетата на Димо Тонев отстъпиха на един от фаворитите в надпреварата Русия с 0:3 (13:25, 24:26, 21:25). Българките обаче здраво се озъбиха на рускините особено във втория гейм, където само липсата на късмет и малко опит попречи да го спечелим. В първата част съперничките ни ни превъзхождаха сериозно, а в третата имахме шанс, наваксахме сериозно изоставане в точките, но в крайна сметка не успяхме.

Димо Тонев заложи в мача на 8 състезателки, като първите два гейма ги изиграхме без смени. На полето през цялото време бяха Страшимира Филипова, Любка Дебърлиева, Цветелина Заркова, Елица Василева, Добряна Рабаджиева и Емилия Николова заедно с либерото Ивелина Монова. Едва в третия гейм Димо Тонев даде шанс на младия център Христина Русева.

България се озъби на Русия, но загуби

България започна плахо срещата и въпреки неубедителната игра на рускините в началото на първия гейм те стигнаха до добра преднина от 1:5. Момичетата на Димо Тонев успяха да се върнат бързо в мача с два аса първо Емилия Николова, а после и на Елица Василева. Първото техническо прекъсване в гейма дойде при резултат 8:6 за Русия. След това последва игра точка за точна, но след няколко последователни успешни атаки и блокади Русия дръпна до 15:9, което накара Димо Тонев да поиска първото си прекъсване в мача. Второто техническо прекъсване в гейма дойде при 16:10 за Русия. След прекъсването на и три поредни добри сервиса на Вера Улякина Русия дръпна с 19:11, което накара Димо Тонев отново да поиска прекъсване. След него обаче серията на Улякина продължи за да стигне до 21:11 преди Страшимира Филипова да я прекъсне с успешна атака. В крайна сметка обаче до някаква сензация не сестигна и рускините затвориха гейма при 25:13.

България се озъби на Русия, но загуби

Във втория гейм си пролича, че дяволът не е толкова черен и липсата на малко късмет ни попречи да го вземем. Той започна много добре за нас и след успешна атака на Добряна Рабаджиева и неуспешна такава на рускните поведохме с 2:0. Последваха още две чудесни отигравания на нашите и резултатът стана 4:1. Това стъписа рускините, които започнаха да грешат. Сервис в мрежата на Цвети Заркова обаче спря устрема на нашите. Това върна самочувствието на Русия, които успяха да обърнат резултата до 5:6. Първото техническо прекъсване дойде при 6:8 за Русия. С много важни точки в средата на гейма доведохме нещата до 14:14, но само липсата на късмет за момичетата изведе Русия с две точки преднина 14:16 във второто техническо прекъсване. След прекъсването Емилия Николова навлезе в серия при сервиса като максимално затрудни посрещането на Русия. Това доведе до 4 последователни точки и обрат до 18:16. Гемът навлезе в изключително напрегната част, като мина през 20:18, 20:20, за да стигне до 22:20 и 22:22. Стигна се до нова размяна на точки 23:23 и успешна атака за Гамова, което даде точна аванс за Русия преди Цвети Заркова да изравни 24:24. При последвалото дълго разиграване нервине на рускините се оказаха по-здрави и те отново поведоха, а страхотен сервис в края затвори гейма до 24:26.

Стартирахме третия гейм с директна точка от сервис на Любка Дебърлиева, а на полето за първи път се появи младия център Христина Русева. Разменихме началните точки, но в крайна сметка първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за Русия, а след него сперничките ни направиха още 2 точки. В средата на гейма изоставахме сериозно от рускините, но успяхме да докараме нещата до 19:20. Това обаче не бе достатъчно за обрат и Русия си затвори частта с финалното 25:21.

България се озъби на Русия, но загуби

За българките най-резултатни бяха Елица Василева с 12 точки и Страшимира Филипова с 11, като капитанката получи и най-висока оценка в нашия отбор. Екатерина Гамова от Русия пък завърши с впечатляващите 26 точки.