Президентът на федерацията ни по волейбол Данчо Лазаров обясни мотивите за взетото по-рано решение на заседание на Управителния съвет на централата за назначаването на Радостин Стойчев за национален треньор. „До това решение се стигна след като анализирахме представянето на нашия отбор и това, което най-вече не успяхме да постигнем, а имахме очакванията и нивото на подготовка. След като не успяхме да постигнем целите си, направихме един много сериозен анализ. Изчакахме да мине достатъчно време, за да можем аргументирано и доста задълбочено да огледаме нещата, да се опитаме да намерим причините, въпреки че това е много трудно да стане. Нашето решение беше да търсим едновременно с анализирането на работата и представянето на нашия отбор, и работата на треньорския щаб, да търсим алтернатива. Естествено първото нещо, което трябваше да направим, е да се насочим към един треньор, безспорно постигнал сериозни успехи със своя отбор Тренто, а и преди това в Русия. След срещите с Радостин Стойчев постепенно започнахме да задълбочаваме темите на разговорите, докато най-накрая всички въпросителни паднаха. След като получихме неговия отговор, поставихме въпроса на Управителния съвет”, коментира Данчо Лазаров пред Гонг.

„С Радо Стойчев на тази тема не сме говорили в Торино по време на Световното. Той беше много изнервен след мача с Франция, но на такава тема въобще не сме говорили, защото Световното, макар и не особено удачно за нас, все пак току що беше стартирало. Беше твърде рано да се правят оценки, прогнози и всякакви други анализи. Бяхме в първите дни на Световното първенство и не знаехме как ще се развият нещата. Тогава не са водени разговори с Радостин”, каза още Лазаров и добави: „Ще уточним дължината на контракта. Очакваме и неговото мнение, но според мен трябва да е минимум до Олимпиадата в Лондон. Да, има точни цели. В момента финансовият аспект няма значение. Приоритети ни са други. Да направим всичко възможно и да имаме предпоставки за по-добри резултати на мъжкия ни национален отбор. Финансовите параметри не са по-тежки, те са напълно изпълними за федерацията предвид поставените високи цели. Убеден съм, че за него ще е много по-лесно и по-проверено да пренесе това, което е изградил във времето в своята работа в Тренто. Това е негово право, каква структура да изгради.”

Колкото до раздялата със Силвано Пранди и кой ще му съобщи решението на централата Данчо Лазаров заяви: „Ние по съвсем подходящ и цивилизован начин, с цялото ни уважение на това, което направи Пранди, ще го информираме за нашето решение. Ние ще го информираме за нашето решение. Аз съм убеден, че той очакваше да бъде точно такова и го приема със съответното достойнство. Все пак право на избор на съответната федерация е с кой треньор да продължи да работи.”

„Отдавна сме си изградили едно такова виждане по отношение на взаимоотношенията федерация – старши треньор и това ще го спазваме. Старши треньорът трябва да си организира така работата, за да може да постигне целите, които съгласувано с федерацията, са поставени пред него. Федерацията готви стратегията, а от там нататък всички други елементи до постигането на целите са работа на треньорския екип.

Това с какъв щаб ще работи определя той. Вероятно ще започнем да готвим програмата за подготовка на националния тим скоро”, коментира още Лазаров, а по повод темата за натурализиране на състезатели каза: „Очевидно Радостин не знаеше тези детайли относно рестриктивните мерки, които международната федерация е приела по отношение на натурализирането на чужди играчи и правото да играят в националните отбори на новите им страни. Той имаше една такава идея, но аз му обясних, че това е много трудно изпълнимо. Не невъзможно, но много трудно или поне в следващите години не би могло да се случи.”