Радостин Стойчев бе избран за старши треньор на мъжкия ни национален отбор по волейбол от УС на Федерацията в Казанлък. Настоящият наставник на Тренто е дал своето съгласие точно в полунощ пред председателя на Федерацията Данчо Лазаров като е пожелал негов помощник да бъде настоящият такъв Камило Плачи. Тепърва Силвано Пранди ще бъде известен, че е освободен, но от Федерацията, която не е получила неговия отчет, му пожелаха големи успехи с тима му Модена.

Самият Стойчев се очаква да води България в следващите поне две години, като целта е топ 4 на Световната лига и Европейското първенство догодина, участие на Световна купа в Япония през 2011 и спечелването на Олимпийска виза.

„Не сме съобщили още на Силвано Пранди, че го освобождаваме, но ще го направим по един достоен начин. След Световното не сме си контактували с него, защото търсихме алтернатива, а и причини за представянето ни. Специална работна група дълго време анализира какви са проблемите и се стигна до това решение, с което не сме закъснели. Самият Пранди не даде отчет за резултатите на отбора ни”, каза след заседанието президента на Федерацията Данчо Лазаров.

Един от хората, които са движели преговорите с наставника на Тренто, е президентът на Марек Юнион Ивкони и член на УС Ивайло Константинов. Босът на дупничани сподели: „Когато стартирахме разговорите със Стойчев, си мислихме, че това е мисия невъзможна. Но се стигна до финалния резултат благодарение на неговото родолюбие, че имаме аванс пред всички други държави, които го искат, че има сантимент към част от националните ни състезатели, с които е работил и работи. А също така БФВ отговори на неговите очаквания. Условията на Стойчев не са финансови, а организационни. И са посилни за нас, защото Пранди вече ги имаше. В уточняването на детайлите се стигна дори до това кои волейболисти ще подават топките по време на тренировки на националните. Основните му изисквания бяха свързани с програмата и щаба. Негово е желанието помощник треньор на България да остане Камило Плачи, което е добре, за да има приемственост в екипа.”

Детайли относно организацията на работа като селекционер на България Стойчев ще даде на специална пресконференция, при първа възможност да дойде у нас. Но както той, така и Федерацията имат еднакви цели. Договор все още не е подписван, но двете страни имат принципно съгласие.

Целите пред мъжкия ни национален отбор по волейбол: Участие на финали, на Световна лига 2011, участие във финал или топ 4 на Европейско първенство, класиране за Световната купа в Япония и Олимпийска виза Лондон 2012.

„Искам да благодаря и на президента на Тренто Диего Мосна, че се съгласи Стойчев да поеме и националния отбор. Бившият треньор на Славия, помощник в Динамо Москва и треньор на италианския гранд, има договор с Тренто до 2014 година. Но координирането му с представителния отбор е възможно. Самият специалист намекна, че ще има фиксирано работно време на неговите помощници и хора в щаба. От осем сутринта без обявен край в залата. Дано националните ни състезатели приемат новината. Всеки един треньор не иска да му се бъркат в работата. Но всеки трябва да следва стратегията, която е изготвена от Българска федерация волейбол. По същия начин ще бъде и със Стойчев”, допълни още Данчо Лазаров.

Босът на БФВ разкри пред Гонг, че наистина новият селекционер има желание за натурализиране на състезатели, но този процес е малко вероятно да се осъществи, тъй като е нужен дълъг период от време – три-четири години.

УС на волейболната ни федерация освободи официално от поста старши треньор на волейболистките ни Драган Нешич и стартира обсъждане на варианти кой да го замени.

Заседанието направи отказ на ВК Спартак София да бъде приет като член на Централата и отложи евентуално такова за Силвия Волей (Русе) и Асеновец.

От поста на съдийската комисия бе освободен Константин Чефекчиев, а бе назначен Чавдар Пенков, със секретар Пламен Антонов. Нов шеф на супервайзерите е Михаил Вегов, а нов член на УС на Федерацията вече е изпълнителният директор на ЦСКА АД и треньор на червените Александър Попов.