Президентът на родната волейболна централа инж. Данчо Лазаров коментира очакванията си за предстоящото Световно първенство, на което сме домакини.

"Разбира се, че това е един трофей, който всички българи бихме се радвали да спечелим. Митко Златанов каза, че колкото тежи купата, толкова тежка трябва да е подготовката. Нашите момчета трябва да се концентрират. След третото място в Токио, този път дано, дано успеем”, заяви той.  

"От гледна точка на загубата от Австралия като конкретен спортен резултат – това не трябваше да се случва. Имам чувството, че Пламен гледа доста по-напред. Неговите решения вероятно са насочени към световното първенство. Не съм  разговарял с него по отношения на състава и играта, не е моя работа да коментирам. За нас достойно представяне в Световната лига е твърде важно. Знаете, че сме сред чалъндж тимове, които трябва да се борят за оставяне сред 16-те. Нека приемем нещата така, че тези загуби са нещо по пътя към голямата цел – световното първенство", коментира Лазаров по отношение на резултатите от мачовете в София срещу Австралия и Сърбия, които загубихме.

"В такива случаи трябва да победиш преките си противници – Австралия, Канада и Корея. Трябва активът, който натрупаме да е по-голям от това, което ще успеят да направят останалите тимове. В никакъв случай не бива да подценяваме Световната лига, а напротив. Това е най-голямото световно събитие във волейбола и винаги ще си остане такова, независимо че има олимпийски и световни първенства. Това, което сме си говорили с Пламен и отбора е, че не бива да се подценява Световната лига, тя е твърде важна. Сега това, което изгубихме срещу Австралия, трябва да го търсим срещу далеч по-силни отбори", добави той.

"Не мисля, че трябва да се говори само за тези контузии. Самият старт започна с разговори за травмите на определени играчи. Всички отбори имат проблеми в една или друга степен. Запознати сте какви проблеми имаше Зайцев имаше, макар и не здравословни. Но не съм чул някой да коментира това, че днес им липсва този или онзи и затова се играе така. Тоест, контузиите са едно неизбежно зло в съвременния спорт, колкото по-малко, толкова по-добре. Но когато даден състезател е контузен не трябва да го превръщаме в основание за евентуални неприятни резултати и загуби. Има достатъчно български волейболисти, които искат да играят в националния отбор. Това, което стана бе, заради това, че Пламен искаше да им даде шанс. Позволих си да кажа няколко неща, които би трябвало да ви ги обясни той, по-детайлно и професионално. Пропуснатите ползи не са връщат, по-скоро трябва гледаме как да ги наваксаме в бъдеще", каза още Лазаров.

"Не, няма да се случи да изпаднем. Уверен съм, че това няма да стане. Самата схема на Световната лига е такава, че тези чалъндж тимове винаги са застрашени от подобна съдба, докато останалите 12, които са в сърцевината на Световната лига, имат гарантирано седемгодишно участие и могат да си позволят експерименти. Отдолу идват много силни отбори. Словения например дава много сериозна заявка да влезе на мястото на последния в Световната лига. Приемете го като моментно състояние. Едно камъче, колата подскочи, оттук нататък продължаваме. В никакъв случай няма да стане така, че България да излезе от Световната лига, толкова трудно влязохме през 2003 година, така, че това няма да стане”, добави той.

"Трябва да сме признателни на феновете за подкрепата, която оказват на отбора. Видяхте каква еуфория и радост имаше сред хората, заради представянето на нашия тим. Точно тези моменти наклониха везните президентът на световната федерация да ни повери организацията на световното първенство. Това се дължи на атмосферата и съм признателен на публиката”, отчете шефът на родната волейболна централа.

"Формата и начинът, по който е направена купата, тежестта, която изпитвам в ръцете си, значи, че пред нашия национален отбор има доста тежка отговорност за представянето му на световното първенство, което ще се състои тук и в Италия. Искам да пожелая успех на отбора. Дано се подготви по най-добрият начин. На моментното състояние не трябва да се отдава голямо значение и да се счита като трагедия, защото според мен е част от подготовката. Тази тежест би трябвало да се усети в подготовката, в начина, по който ще се изявят в подготовката, за да може след това да вдигнат трофея в Италия на финала”, коментира легендата на българския волейбол Димитър Златанов.