Българската федерация по волейбол официално обяви удължаването на договора си с един от своите спонсори.

През 2018-а година, освен партньор на националите по време на Световното първенство по волейбол и волейболната Лига на нациите, търговската верига Лидл България ще бъде и официален партньор на първото в България турне на оригиналния трофей, за който ще се борят най-добрите волейболни отбори на Световното първенство за мъже.

„ Продължаването на нашето партньорство е доказателство, че то е успешно. През тази година нашето сътрудничество има и ново измерение – благодарение на Лидл ще проведем тур на световната купа в различни градове в България и повече приятели на волейбола ще могат да се докоснат до нея. Партньорството е и директна подкрепа за националния отбор на България, за който се надявам да се пребори и да стигне до финалната фаза и директните битки за купата на световното първенство през септември“, сподели президентът на родната федерация Данчо Лазаров.

Официалното представяне на световната купа се състоя на самото волейболно игрище в „Арена Армеец“, където ще се проведат и част от битките за трофея през септември. А първият човек, който вдигна световната купа в столичната зала беше единственият българин, приет в Залата на волейболната слава – Димитър Златанов.

Единственият път, в който България е домакин на Световно първенство по волейбол за мъже до момента е през 1970-а година, а именно Димитър Златанов бе сред лидерите на българския национален отбор, стигнал до сребърните медали. През същата година е избран и за най-добър нападател в света, а през 1980-а завоюва сребърен медал с България на олимпийските игри в Москва.

Синът му Христо Златанов е сред най-добрите състезатели в Италия и игра за „скуадра адзура“.

Следващата спирка от турнето на купата ще бъде във Варна в периода 15-17 юни, в зала Конгресна. Всички фенове на волейбола ще имат възможност да се докоснат до най-желаната Световна купа в специално изградените шампионски корнери, както по време на мачовете на двете първенства в България, така и на различни събития в градовете-домакини София, Варна и Русе.