България стартира последната битка за билет за Световното първенство в Япония. Волейболните ни националки се изправят довечера като фаворитки срещу Чехия в първия си мач в Конелиано. Нашите имат по-голям шанс да бият според Еврофутбол. Родният букмейкър зава коефициент 1,35 за наш успех, а такъв за чехкините е оценен с 2,12.

„Мачът ни довечера е ключов за визите” сподели селекционерът Драган Нешич. От 19 часа българско време България в бели екипи и чехкините в червено откриват турнира в Италия, след това играят Италия и Беларус. От Конелиано два отбора ще вземат билети за Япония.

Мачът ни ще бъде наблюдаван на живо от президента на БФВ Данчо Лазаров и заместникът му Иван Тодоров, които пътуват към Конелиано. Гонг научи, че ще има и други българи, макар и малко по трибуните на „Зопас Арена”. Български рефер ще свири част от шестте срещи тук – Петър Харизанов е представител на родните съдии, а двама от най-реномираните рефери в света са тук – сръбкинята Зорица Биелич и италианецът Фабрицио Паскуали. Компания им правят още Юри Дворак – Чехия и Александър Пиасецки - Беларус. Относно съперничките ни довечера те са най-ръстовата селекция тук – средно 186см и само една от състезателките на Тана Кремпаска играе извън родината - Вендула Адлерова миналия сезон бе част от Волеро Тенерифе.

Драган Нешич не се очаква да прави промени в стартовата си шестица – Любка Дебърлиева, Страшимира Филипова, Илияна Петкова, Радостина Рангелова – Цитигой, Елена Колева, Ева Янева и либеро Мария Филипова. При последната ни среща на полето с Чехия в по-ранна фаза на тези квалификации в Габрово през май те завършиха втори – непосредствено след нас, като ги бихме 3:1 гейма. Треньорката им Тана обаче сигурно ще се опита да изненада с титулярките си Нешич.

На техническата конференция снощи бе обявено, че е възможно налагането на допинг-контрол. На Европейската лига нашите нито веднъж не бяха тествани, защото ЦЕВ нямат такава практика, но световните квалификации са под шапката на FIVB, която налага сурови закони и битка против забранените вещества.

Италианките водени от символа си Франческо Пичинини са приемани като сигурни победителки в Конелиано, а този турнир се използва и като генерална репетиция относно организация за Световното за мъже догодина, като на срещата снощи присъстваха над 40 млади момичета и момчета, които от сега се обучават как да работят за Мундиал 2010.