След една година пауза, Радостин Стойчев се завръща в треньорската професия и през следващия сезон ще бъде треньор на един от големите отбори в Италия Модена. Ексклузивно пред NOVA българският специалист говори за амбициите и целите, които си поставя с Модена, които определено са мащабни.

“Още когато напуснах Тренто заявих, че една година няма да тренирам никой отбор. За мен беше важно, защото там намерих много хора и условия, които едва ли ще се повторят някъде. Бях им задължен и трябваше да покажа уважение. Наистина в този период имах много предложения, както от клубни тимове, така и от национални отбори. Обиколих ги всички, исках да видя къде ще намеря възможност да развия идеите си. Най-накрая сметнах, че най-подходящото място е Модена”, сподели Стойчев.

Стойчев: Не съжалявам, че отказах да поема световните шампиони

“Предложението на Модена датира от много години и е постоянно отворено. Впечатлих се от настойчивостта от президентката на клуба. Тя е дама, която много харесваше това, което постигнахме в Тренто. Тя ми го повтаряше през годините и се надяваше, че един ден ще можем да го направим и в Модена. С това ме спечели – с амбицията и желанието си.”

“Ние много говорим за това. Имахме доста дълъг период от разговори. Искам да проектираме нещо, което не е само за една година и само за едни резултати. Модена е клубът с най-сериозна история и с най-много публика в Италия, което е много задължаващо. Много рисково. Много треньори и състезатели се страхуват да отидат там. Ще се постараем да изградим структура като клуб и чисто организационно на хората, които работят в него и чак след това ще обърнем внимание на тима. Амбициите ни се простират малко отвъд на обикновения клуб и отбор. Знаете, че в Щатите в НБА или в Европа футболът са превърнали спортното събитие в някакъв празник, докато волейболът изостава в това отношение. Наскоро посетих един мача от НБА. Искаме да работим в много направления. Градът и провинцията там също много ни интересува. Искаме да привлечем и ангажираме хора с клуба. Искаме да създадем симбиоза между клуба и общността. Искаме хората да се чувстват съпричастни към клуба. Амбициите ни са много големи. Клубът вече е партньорство с голяма компания от Милано, която се занимава с клуба само имиджово.”

Радо Стойчев: Може да има българи в Модена

“При всички случаи Тренто е нещо много специално за мен. Амбициите за Модена са също големи, но нека не избързваме със заключенията. Нека изчакаме 1-2 години да видим как се придържаме към плана.”

Финансовата страна на нещата при подобен проект

“В момента в Италия има няколко клуба, които са стабилно финансови. Финансирането на един отбор средно е 5-6 млн. евро. Има няколко отбора в Италия, които са пред другите. Тренто също има стабилно финансиране за следващите две години. След това най-вероятно ще сме ние – Модена. При нас основният спонсор е публиката. Ще продължим да набираме нови и нови спонсори. Ако не достигнем другите клубове, то поне да не сме много зад тях. Богатите клубове могат да си позволят по-силни състезатели. Ние успяхме да си позволим двама. Това е основата за нас. Останалите ще бъдат малко по-нискобюджетни състезатели. Селекцията е в ход, въпреки че ще ни бъде малко трудно заради малкото оставащо време. Амбициите са от година на година да подобряваме финансовото си положение и отбора си.”

Новите две попълнения в Модена

“Единият е със съществуващ договор, Ървин Нгапет – френски национал, който в последните години се шуми много. Другият е бразилският национал Бруно Резенде. Останалите състезатели са Максуел Олд – американски национал. либерото Росини, центъра Матео Пиано. В момента сме пред договор с други двама състезатели, които аз исках и смятам, че ще бъдат полезни на отбора. “

За Казийски и Зайцев

“За Матей Казийски вече е ясно, че остава в Япония. Иван Зайцев има действащ договор с Перуджа за много, много сериозна сума. И двамата ги искам веднага и по всяко време! Ако мога да избирам, ще ги взема и двамата веднага без никакво съмнение. Към настоящия момент това е невъзможно за нашия отбор. За догодина ще се опитаме да осигурим финансиране, което да ни позволи привличането на такива играчи.”

Дриймтийм в Модена?

“Идеята е да имаме един дриймтийм за в бъдеще. Кой не иска да има такъв отбор? За дриймтим се заговори, след като стана ясно, че Модена привлича Бруно от Бразилия и аз подписвам договор. Това бяха интерпретации, че щом в отбора идват Бруно и Радо, значи ще дойдат всички. Те не са реални за този сезон. Този сезон ще имаме средно добър отбор и с работа ще се опитаме да догонваме останалите. “