Българският национал Цветан Соколов направи поредния си невероятен мач за Кучине Лубе Чивитанова и беше с голяма заслуга за класирането му на финал в Шампионската лига. Италианците надделяха с 3:1 (25:21, 22:25, 25:15, 25:18) над полския първенец ЗАКСА и се класираха в директния спор за отличието за първи път от 2002 г., когато го и спечелиха. 

Соколов изигра перфектен мач и беше най-добър за тима си. Той завърши с 20 точки, от които две блокади и три аса, а успеваемостта му в атака надхвърли 50%. Силен мач направи и Османи Хуанторена, който добави 17 точки и двамата бяха волейболистите, които дърпаха отбора си към успеха. 

В първия гейм италианците дръпнаха отрано, като на моменти разликата беше шест точки за тях - при 10:4. Но постепенно поляците се върнаха в играта и точно в края на гейма намалиха до 20:21, а после изравниха и до 21:21 след грешка на Соколов. 

Но именно българинът поведе тима си към безкомпромисен успех в заключителните моменти от гейма и след четири безответни точки спечелиха с 25:21 и поведоха с 1:0 в резултата в геймовете. 

Втората част беше доста по-завързана в началото и вървеше точка за точка. След 10:10 поляците леко дръпнаха в резултата и затвориха при 16:14 за второто техническо прекъсване. Но резултатът продължи да върви точка за точка. 

В крайна сметка ЗАКСА удържа преднината си, въпреки вдъхновената игра на Соколов и компания и затвори втория гейм при 25:22 в своя полза. Така резултатът стана 1:1 и на практика мачът почна отначало. 

В третия гейм италианците бяха тотален хегемон на терена. Те натрупаха разлика от самото начало, поддържаха я без проблем в цялото течение на частта и я спечелиха комфортно с 25:15. 

Това сякаш пречупи ЗАКСА и макар поляците да бяха равностойни в началото на четвъртия гейм, водени от Соколов играчите на Кучине Лубе натрупаха аванс при 10:6, който достигна до 16:11 при втората техническа пауза. Крайният резултат в тази част беше 25:18, с което имаме българско участие на финала в Шампионската лига. 

Последната битка в турнира е в неделя от 19:00 часа и ще бъде излъчвана в ефира на NOVA SPORT. Съперник на италианците там ще е победителят измежду Зенит Казан и Перуджа.