Домакините на Олимпийската квалификация по волейбол от Германия са в траур. Националният отбор, воден от Витал Хайнен, няма да участва на Игрите в Рио, след като загуби спора за четвъртото място с Полша в Берлин. 

В Бундестима се надяваха точно заради домакинството на тази напрегната надпревара да успеят да се преборят поне за квотата за допълнителната квалификация в Япония. Тя се очертава като доста по-лека и дава по-големи шансове на тимовете от Стария континент, но там ще участва Полша. 

"Дружина полска" взе завързания мач в зала "Макс Шмелинг Хале" с 3:2 гейма и е с огромни шансове да намери място на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Двубоят беше изключително заплетен и драматичен до последните си минути. 

Германците взеха първата част с 25:20 и бяха доста по-категорични в нея. Доста повече драма имаше във втория, който обаче беше на сметката на поляците с 25:22 и все едно двубоят започна на ново. 

Третият гейм беше записан безпощадно на сметката на Бундестима, който съсипа с 25:16 съперника си. Германците имаха мачбол в четвъртата част, но не се възползваха от нея и след 28:26 за Полша, двубоят трябваше да се реши след тайбрек. 

Той беше не по-малко завързан и вървеше точка за точка до 12:12. Предимството обаче беше за поляците и след страхотни изяви в защита, те взеха гейма при 16:14, с което се поздравиха с успеха и ще играят на допълнителната квалификация в Япония.