Драма, шамари, псувни и закани белязаха втория 1/2-финал за Купа България жени. Около 21 часа в зала Универсиада зрителите при вход свободен на живо станаха свидетели или по-точно статисти на екшън филм. Действието е временно спряно, краят не се знае, защото утрешният финал за трофея е под въпрос. Вечно дерби между ЦСКА и Левски Сиконко може да няма, тъй като от щаба на червените обявиха, че няма да излязат срещу волейболистките в синьо.

Хронологията:

Шампионът на България ЦСКА победи настоящия носител на Купата Славия с 3:2 гейма (25:17, 24:26, 27:25, 25:27, 15:11).Червените лесно взеха първата част, поведоха с голям аванс през втората (8:5, 14:10, 16:14, 20:16, 22:17), но белите ги догониха до точка пасив – 23:22, равенството дойде при 24:24 и Славия спечели с 26:24. Причина за обрата дойде след като Мирослав Живков смени състезателките си на поста разпределител. Талантът Емилия Николова се върна на стария си пост – диагонал, а плеймейкър стана Ася Динова.

Третият гейм започна добре за ЦСКА – 11:08, белите пак обърнаха за 16:13. при равенството 22:22 37-годишната ветеранка Славка Узунова получи жълт картон. Това не се отрази на червените и те се възползваха от възможността и поведоха с 2:1 след 27:25.

Пред погледа и на мъжката селекция на ЦСКА - волейболисти и треньор Александър Попов (след победа над Черно море), армейките пак влязоха в ролята на догонващи (3:6, 5:8, 9:9, 9:12, 12:15). Момичетата на Атанас Петров обаче съумяха с по-малко грешки и повече натиск да намалят резултата. При второто техническо прекъсване Славия водеше с 16:15.

След последвалото разиграване първият съдия от Унгария привика отново Славка Узунова и й показа червен картон за репрекиране, с което тя напусна полето. ЦСКА въпреки всичко догониха белите при 18:18 и поведоха с 22:19. в стила точно на женския волейбол, Славия записа три поредни точки (22:22) и изпусна първи гейм-бол (24:23). Мирослав Живков бе вбесен от грешно нареждане на момичетата в полето на Славия, което изведе ЦСКА напред – 25:24. Емилия Николова, Александра Делчева и Кристина Йорданска помогнаха и белите взеха частта с 27:25 и доведоха нещата до 2:2 гейма.

В тайбрека Славка Узунова се върна в игра за ЦСКА и след силна нейна игра, червените поведоха с 8:5 на прекъсването. Славия успя да настигне на точка ЦСКА – 11:10, но отново Узунова хвана с единична блокада бяла атака, записа точка от контра и ЦСКА поведе с 14:10 и лесно победи с 15:11, 3:2 гейма и се класира за финала.

Истинският екшън стана при ръкостискането между двата отбора. През мрежата Ася Динова от Славия удари по ръката разпределителката на ЦСКА Гергана Маринова. Тя не й остана длъжна и отвърна с удар на удара. Унгарският съдия видя размяната на удари и без да се замисли показа едновременно жълт и червен картон и на двете, с което ги лиши от правото да играят утре.

Гергана Маринова е единственият разпределител в състава на ЦСКА и така червените остават без плеймейкър за спора за трофея. Треньорът на армейките Атанас Петров заяви: „Няма да играем утре”. На същото мнение е и Спиридон Зегов.

Капитанката на ЦСКА Мария Каракашева отказа да подпише протокола, а унгарският рефер описа обстойно всичките картони и инциденти.

Червените трябва да излязат от 17:30 срещу Левски Сиконко във финала за Купата след драматичния полуфинал. Сините биха с 3:1 Локомотив София.

След дълги обсъждания на съдийската маса, след това в съдийската стая, се взе решение утре да събере Дисциплинарната комисия към Българска федерация волейбол, която ще разгледа видеозапис от срещата и ще реши дали картоните да бъдат зачетени, съответно дали Гергана Маринова ще има право да играе за ЦСКА в първия гейм на финала и Ася Динова за Славия в малкия финал.

Гергана Маринова показа зачервеното място на ръката си, а в залата бе и приятелят й – баскетболистът Николай Върбанов.