Множество бяха героите за Нефтохимик за триумфа с титлата във волейболния шампионат. Но безспорно огромен принос имаха братята Георги и Валентин Братоеви, които се присъединиха към тима през зимата и му помогнаха да триумфира с титлата. Те имат по една титла с Левски преди това, но тази им е по-специална.

"Предната титла спечелих с Левски, когато бях на 20, когато бяхме млади и ентусиазирани, когато не знаехме много какво правим. И онази титла беше от значение за мен, но тази е по-сладка. Защото между октомври и декември не се знаеше дали въобще ще играя. В един момент обаче се появи възможността да играя с тези хора", заяви Георги Братоев пред DIEMA SPORT.

"Всички 16 души, които бяха тук, ме мотивираха да играя. Не се касаеше за пари, с тези хора бих играл всяка една година. Въпросът за мен стои по следния начин - не трябва да се играе на всяка цена в чужбина да те бият като боксова круша, правил съм го в Русия. По-добре е да трупаш победи, така трупаш самочувствие", сподели още разпределителят.

"Играчите от водещите национални отбори по света играят всеки мач за победа, докато при повечето от нас не е така, като изключим Цветан Соколов и Теди Салпаров. Ключът към израстването е да печелиш винаги."

"Трябва да питате Везенков, за мен да играя в България въобще не е чуждо, играл съм много пъти в чужбина и у нас", завърши Георги Братоев, а след това думата взе брат му Валентин и коментира същите теми.

"Когато спечелихме с Левски титлата очакванията към нас не бяха толкова високи, защото бяхме млади момчета с известен потенциал. А тогава ЦСКА беше много силен и се очакваше те да спечелят. Докато в момента събрахме хора-национали и очакванията бяха големи. Много се радвам, че с такъв хубав колектив показахме добър волейбол."

"Животът на спортиста завършва в един кратък период. Ако си жив и здрав играеш до 35 години. Затова е хубаво да изкараш някой лев, след това започваш да се учиш и да изкарваш пари и другаде. Трябва да гледаш семейство и деца. Нефтохимик може да предложи много, би било хубаво другите тимове да вземат поука", заяви Валентин.

"Би било супер да стане така, да имаме силен шампионат с участник в Шампионската лига. Смятам, че България има потенциал за подобно нещо", продължи посрещачът и коментира може ли да остане у нас и догодина.

"За мен беше малко по-чуждо да играя у нас, бях позабравил студа в залите, бъзиците през мрежата, но бързо се свиква. Има много таланти в България. Поздравявам Монтана, показа лице, което е много хубаво. Другите само могат да си вземат поука от тях, показаха много класна игра. Единствено ЦСКА показа малко от това лице", завърши Братоев.

Важна фигура беше и центърът Николай Николов, който също се върна тази зима и помогна на бургазлии да триумфират. Той не съжалява нито за момент, че се е върнал у нас и не изключи да остане и занапред.

"Със сигурност си струваше да дойда в Нефтохимик, няма никакво разочарование у мен да се върна у дома. Където бях, не се чувствах щастлив, не вървяха нещата, а тук съм щастлив от постигнатото. Ние затова дойдохме с другите нови."

"Ако трябва да гледаме реално, ние бяхме една идея по-класни. Като технически качества и опит говоря. Имахме съмнения само дали физически ще издържим, но успяхме и затова стигнахме до челната позиция."

"Монтана за мен е отборът, който е най-класен след нас в първенството. Това е най-класният съперник, който срещнахме. Те наистина много ни затрудниха, но при нас класата и опитът си казаха думата. Има вариант да остана в България", заяви Ники Николов.

Не на последно място заслуга имаше и местният герой Мартин Пенев, който също коментира крайния успех на тима си в първенството.

"Разбира се, че съм очаквал да станем шампиони, за това се събрахме през септември да тренираме. Искаме да спечелим всичко възможно, искаме да триумфираме с титли и купи, винаги такава е била целта ни", сподели Пенев пред DIEMA SPORT.

"Най-важното беше да запазим колектива си, защото разбрахме, че без това няма да се получат нещата. В трудни моменти успяхме да излезем. Адмирации за Монтана, играят много добър волейбол. Радвам се, че успяхме да приключим в Бургас пред наша публика."

"Тези момчета идват от топтобори от Европа, а у нас нивото е по-слабо. Добре, че направиха компромиси, които преодоляхме всички заедно. Радвам се, че успяхме да бъдем всичко заедно. Ръководителите на Нефтохимик трябва да питате. Договорът ми е до 1 май, надявам се септември да започнем с нови амбиции", завърши Пенев.