След четири мача във финалната серия във волейболния шампионат при мъжете, България има своя нов първенец. Това е тимът на Нефтохимик 2010, който надделя над Монтана с 3:1 в зала "Младост" в Бургас и надви с 3:1 успеха в серията. 

Така бургазлии завоюваха втората си титла на страната, десет години след първата. Те завършиха редовния сезон едва на четвърта позиция, но след силен финален спринт триумфираха със златото. 

Съперникът им Монтана беше достоен противник и показа всичко, на което е способен, но това не се оказа достатъчно срещу звездната селекция на Нефтохимик. Все пак момчетата на Даниел Пеев нанесоха единственото поражение на бургазлии в плейофите, но това не се оказа достатъчно да ги преборят за трофея. 

Сега монтанци завършват с бронза, защото завършиха редовния сезон на второто място. Среброто остана за лидера в първата фаза на сезона ЦСКА, който обаче беше отстранен на полуфиналите от бъдещия шампион. 

За тима от Северозапада това е второ поредно бронзово отличие. Миналия сезон нещата се развиха по подобен начин за монтанци, като тогава загубиха финалната битка от Добруджа. 

Колкото до последния мач от финалната серия, въпреки изключително убедителния резултат, битката беше изключително равностойна. Просто в решителните моменти Нефтохимик взе своето, а за това основна роля изиграха братята Валентин и Георги Братоеви, както и центърът Ники Николов. 

В първия гейм бургазлии взеха аванс около второто техническо прекъсване и със силно представяне в заключителната му фаза, победиха с 25:20. Нещата се развиваха по подобен начин и във втората част. 

Но тогава монтанци успяха да наваксат изоставането си след втората техническа пауза и доведоха нещата до завързан завършек, но отново по-опитните играчи на Нафтата си казаха думата и геймът беше спечелен след 25:22. 

В третия гейм отново домакините започнаха по-добре и дръпнаха в резултата, но постепенно монтанци изравниха играта и за първи път поведоха при 13:12, а впоследствие я натрупаха и до 16:12 при второто техническо прекъсване. 

Впоследствие те задържаха инициативата, като дори увеличиха преднината си и в крайна сметка затвориха частта при 25:19 в своя полза и вкараха двубоя в четвърта част. А в нея също нещата се развиха добре за гостите. 

Въпреки завързаното начало, монтанци дръпнаха с малко в течение на гейма, а на моменти водеха и с три точки. Второто техническо прекъсване дойде при 16:14 в тяхна полза, но бургазлии се разиграха и обърнаха развоя в своя полза при 18:17. Това беше и решителният момент в гейма, защото Нефтохимик увеличи аванса си до 21:17. 

Оттам-нататък нещата се развиха напълно по плана на бургазлии и те се поздравиха с победата и втората титла в историята си на българския мъжки волейбол при 25:19.