Отговорност и еуфория царуват в лагера на женския ни национален отбор часове преди старта на европейското първенство, на което сме съдомакини с Хърватия, Румъния и Сърбия. Първият мач на "лъвиците" е днес от 20:30 ч. срещу Гърция.

"Имайки предвид, че сме домакини на толкова голям форум, отговорността е много голяма. Опитваме да се абстрахираме от еуфорията около нас, доколкото е възможно", обяви селекционерът ни Иван Петков на последния си брифинг.

"Разбираме вниманието и отношението на хората. Очакванията са големи, а настроението – приповдигнато. Искам като отбор да останем с трезви глави. Ще покажем най-добрия волейбол, на който сме способни. Българската публика е много емоционална и ще ни помогне. Вярвам, че домакинството в Пловдив ще е голям плюс за нас. Така щеше да бъде и във всеки друг български град. Феновете ни са доказали, че обичат волейбола. В Пловдив свикнаха със силните изяви на Марица в последните години. Надявам се, че настроението ще се пренесе и на европейското. За нас най-важен е следващият мач и настройвам отбора към него. Не искам да деля съперниците. Световната ранглиста е ясна и всеки знае кой докъде е стигнал. Няма смисъл аз да фаворизирам някой отбор", коментира Петков.

В група В са още отборите на Полша, Германия, Испания и Чехия. От съперниците ни най-предно място в световната ранглиста заема Германия – 12-о с 232 точки. Полша е под №14 – 225 г. Ние сме 16-и с актив от 172 т., а зад нас са Чехия (№20) – 162, Гърция (№23) – 142 и Испания (№34) – 121.

Капитанът на националките Елица Василева призна, че еуфорията и напрежението вече се усещат в отбора преди двубоя на откриващия мач.

"Това е част от процеса. Предстои ни последна тренировка и дано сме здрави, както досега.
Домакинството е много важно за всеки отбор. Огромен плюс е, когато имаш своята зала и своите фенове до теб. Например в Хърватия няма да има запалянковци по трибуните и това е лошо за тях. Вече нямаме търпение да идват мачовете. Надявам се да спечелим медал. Най-важното е първо да победим Гърция – и за нас, и за зрителите. Сигурна съм, че ни предстои прекрасно и незабравимо откриване. А след него ние да направим голям мач срещу Гърция“, надъхана е Василева, която получи за късмет бронзовия медал на идола си Тони Зетова, който последната спечели с България през 2001 г.

В същото време целта на гъркините са елиминациите. Всички в щаба на първия ни съперник на Евро 2021 – Гърция, се надяват тимът да прескочи групата. 

"В сравнение с предишното европейско имаме отбор със 7 нови волейболистки. Желанието ни е този нов отбор да играе възможно най-успешно и разбира се, да се класираме за следващата фаза. Оценяваме, че сме в доста трудна група“, каза треньорът на комшийките Гийермо Наранхо. 

Испанецът определя атаката като най-силното оръжие на отбора си. 

"Направили сме селекция от опитни волейболистки и млади момичета, които са страшно талантливи и внасят страхотно настроение в отбора.“ 

А кой е мачът, който Наранхо очаква с най-голямо нетърпение: „Не знам... Може би с Германия. Казвам това, защото познавам повечето волейболистки, тъй като от няколко години съм треньор на отбори в Бундеслигата".

Капитанката Христодулу допълни: „Много сме щастливи да участваме отново във финалната фаза на европейско първенство и след нашия опит от 2019-а, мисля, че този път идваме по-подготвени. Направихме много добра подготовка през лятото и искаме да покажем това на всички. Ще разгърнем 100% от потенциала си. Знаем, че сме в трудна група с отбори на високо ниво. Разликите между тях не са големи", уверена е разпределителката.