Националният селекционер на България по волейбол Пламен Константинов заяви, че „лъвовете“ ще се стремят към място в топ 4 на Европейското първенство в Полша. Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 24 август до 3 септември. Нашата селекция се намира в група с Русия, Словения и Испания.

„Нормално се готвим, условията са ни добри. Това е основното състезание“, започна Константинов по време на една от откритите тренировки на тима.

Алексиев: Викнати сме за Европейското, след това каквото сабя покаже

„Мисля, че групата е ясна. Русия е топ отбор и винаги е фаворит. Другият притеснителен отбор е Словения. Не можем да кажем, че играят на ниско ниво. Напротив. Те са сериозен отбор и не са им случайни резултатите. С тях мисля, че ще е основната битка. Това обаче, че говорим за Русия, не значи, че са непобедим отбор. Може да се играе“, добави Константинов.

„Лично нашето желание е да играем до крайната фаза на шампионата, ще търсим пробив в посока четворката, без да се изхвърляме. Но не може да не си поставяме цели. Имаме сили. Кръстосваме се с потока на домакините, където са и Сърбия и Полша. Явно ще трябва да се мине и през някой от тези отбори. Не може да влезеше в четворката без да минеш през някой от големите отбори в Европа“.

„Всяко състезание е ключово. За мен Световната лига е показателна, че имаме потенциал. По-големият проблем е, че този потенциал не го показваме в задължителните мачове, задължителни в кавички. Говоря за мачовете, които трябва да спечелим. Над това трябва да работим“, добави специалистът.

„Всяко първенство и състезание преди Световното е важно и е етап от подготовката. Новият формат на Световната лига ще е интересен. Там ще има мачове всеки срещу всеки. Ще има 15 мача в общи линии с първите 15 в света. Хубаво би било да завършим лятото позитивно“.

Салпаров: Всичко зависи от нас, дано вдигнем постоянството

„Завръщането на Алексиев ще добави опит. Имаме момчетата с качества, но им липсва неговият опит. Тодор остави в сянка след Европейското, но аз мисля като треньор, че това му бе от най-силните и стабилни първенства, и той има ключова роля да влезем в четворката. Мисля, че все още има какво да даде. Не е престарял и играе на добро ниво. Не виждам нищо изненадващо в повиквателната му“, коментира присъствието на Тодор Алексиев в националния Константинов.

„Ние сме нещо като италианска фамилия. Караме се помежду си, но ако се замислим какво делим, никой не може да отговори на този въпрос. Все търсим нещо да делим, на групи сме. Какво делим обаче, ако някой ми каже, ще съм много щастлив. Никога не ме е притеснявал противник, който мразим. Ние мразим сто пъти по-силно, отколкото обичаме. Това е проблемът на нацията ни“.

„Не става дума само за доверие, а и да се следва това, което имаме като виждания. Ние имаме система на работа, вярваме в тези неща и така се работи. Ако те не следват нашия път, може би ще е по-добре да работят други треньори. Ние в това вярваме. Всеки има причини да не вярва. Има нужда от допълнително внимание, всички трябва да привикнат и да положат усилия. Това усилие винаги е проблематично, когато трябва да се положи“, завърши специалистът.