Българският национален отбор по волейбол поднесе една от най-големите изненади в тазгодишното издание на Лигата на нациите, но изключително неприятна за родните фенове. "Лъвовете" паднаха пред собствена публика от смятания за аутсайдер тим на Австралия. 

При това момчетата на Пламен Константинов отстъпиха с 0:3 на този съперник, като и в трите части "кенгурата" надделяха с по две точки. В третия гейм изпуснахме дори два геймбола, с които можехме да завържем интригата, но наивни грешки ни провалиха. 

Още по-лошата новина е, че в в началото на третия гейм терена с травма напусна основният ни разпределител Георги Братоев, а все още не е ясно какво точно е състоянието на глезена му. Той обаче беше шиниран и изнесен на носилка, а на лицето му беше изписана жестока болка. 

В този мач селекционерът Пламен Константинов беше решил да експериментира със състава, с оглед и на тежкия неделен мач с Русия. Но това изигра лоша шега на "трикольорите". И те играха много сковано в първата част. 

И двата тима не спираха да бъркат от начален удар в началото, но австралийците бяха по-освободени психически, защото нямаха какво да губят. Нашите опитваха да ги догонят, но с доста наивни грешки успяваха само да са близо до резултата, но не и да поведат.

До 14:14 в първата част всичко вървеше предимно точка за точка, но постепенно съперникът дръпна напред. Авансът на "кенгурата" стана огромен в края при 23:18, но чак тогава блокадата и сервисът ни заработиха, спасихме и геймболи, но в крайна сметка съперникът затвори при 25:23. 

Във втората част нещата се развиха по подобен начин. Там всичко вървеше точка за точка, като излязохме напред едва при 15:14. Но постепенно австралийците не просто дръпнаха, но поддържаха аванс от две точки. 

Все пак успяхме да изравним за 23:23, но грешки в атака, както и отпуснатата игра на съперника му позволиха да реализира още първия си геймбол и да поведе с 2:0 след нов успех с 25:23. 

Така в третия гейм се наложи на Пламен Константинов да пуска в игра тежката артилерия. На полето се появиха и Виктор Йосифов, и Тодор Скримов. Това позволи да поведем комфортно в началото, но тогава дойде и тежкият момент. 

Малко преди първата техническа пауза Георги Братоев се приземи лошо върху крака си и останаха съмнения, че е счупил глезен. Той беше изнесен на носилка с шиниран крак, а по лицето му имаше гримаси на ужасна болка. 

Отборът ни поддържаше аванса до 20:17, след което позволи да бъде наваксан, но пак поведе с 23:21, а после и с 24:22. По най-наивния начин изпуснахме и двата си геймбола, а накрая атаката на Николай Учиков прелетя безнадеждно в аут при първия мачбол на австралийците и те съвсем закономерно ни победиха. 

Така тимът ни продължава с актив от две победи и три загуби в Лигата на нациите, докато австралийците взеха първия си успех. Николай Учиков завърши с 11 точки за нас, а с 10 точки се отличи Николай Пенчев.

Линкълн Уилямс беше най-добър за австралийците с 15 точки, а Пол Сандерсън завърши с 10 точки. Австралия имаше сериозно предимство в атака, като постигна 38 точки срещу 28 точки на българите. Домакините пък бяха по-добри на блокада с 12 успешни срещу 6.

----------------------

Трети гейм: България - Австралия 24:26

Повеждаме с 2:0 след силна атака и за втората точка с блокада на Виктор Йосифов. Австралийците намалиха на 1:2 с поредната си атака през центъра. А после и изравниха на 2:2 с наша грешка. С блок-аут на Тодор Скримов поведохме с 3:2, а после и Виктор Йосифов с блокада увеличи на 4:2. Впоследствие докарахме и до 5:3 след успешна атака на Учиков. А Скримов реализира първия ни ас за 6:3. 

Австралийците намалиха на 4:6 след атака в центъра. А после нещата стигнаха до 7:5 в наша полза. Разсеяна игра в защита ни коства шеста точка за Австралия, а при тази ситуация Георги Братоев стъпи накриво и се контузи тежко, превивайки се на терена. Болката му е в глезена, а после не можа да излезе на собствен ход от терена. На крака му беше поставена шина веднага. После след атака на Учиков направихме 8:6 и затворихме първото техническо прекъсване с аванс. 

Светослав Гоцев с нова блокада и поведохме с 9:6, но след грешка от сервис авансът ни падна отново на две точки. Гоцев беше хванат на блок и Австралия намали на 8:9. После с ас "кенгурата" изравниха на 9:9. Но грешката им на сервис след това позволи отново да поведем, сега с 10:9. С атака през центъра обаче противникът изравни за 10:10, но после сбърка от сервис за 11:10 в наша полза. 

С нова блокада на Виктор Йосифов поведохме с 12:10, но после с грешка от сервис авансът ни падна само на точка. После блок-аут на Учиков ни помогна до поведем с 13:11. След това той прати топката в мрежата за 13:12. Линкълн Уилямс би много силен сервис и изравни за 13:13, но после прати топката в мрежата - 14:13 за нас. С помощта на мрежата Тодор Скримов заби ас за 15:13. И последва още един негов ас, този път без мрежа, за 16:13 и комфортен аванс на втора техническа пауза. 

Австралия намали на 14:16,  после наваксаха още една точка, след като не успяхме да реализираме наша атака чрез Виктор Йосифов. После сервисът на австралийците отлетя далеч в аут, за да поведем със 17:15. С великолепен сервис на Виктор Йосифов поведохме с 18:15 и последва таймаут на треньора на съперника. Йосифов после прати топката в аут, но Тодор Скримов заби топката за 19:16. После резултатът стана 20:17 след поредица страхотни наши атаки, но и силни изяви на австралийците в защита. 

"Кенгурата" намалиха на 18:20 с блок-аут, а с удар в аут на Тодор Скримов се доближиха дори и на 19:20. Алекс Грозданов с първата си точка в мача и 21:19 за нас. С блок-аут Австралия направи 20:21. Виктор Йосифов през центъра направи 22:20. И с нов блок-аут "кенгурата" намалиха на 21:22. Но после пратиха топката в аут от сервис за 23:21 за нас. Тодор Скримов прати топката в аут от начален удар и водим с 23:22. Дръпнахме с 24:22 след грешка от сервис на съперника.

Наша грешка и резултатът е само 24:23 за нас и изпуснахме един геймбол, а Пламен Константинов взе таймаут. При последвалата атака удар на Учиков топката беше отразена по някакъв начин от австралийците и после с миниатюрно докосване по нашата блокада направиха 24:24. Австралия стигна до мачбол след атака на Ники Пенчев в антената. Учиков прати топката в аут и паднахме с 0:3 след 24:26. 

Втори гейм: България - Австралия 23:25

Австралийците взеха първата точка и във втория гейм с блок-аут. Атака през центъра на Николай Пенчев направи резултата 1:1. Отново с блок-аут "кенгурата" поведоха с 2:1. Линкълн Уилямс заби мощен сервис в тялото на Розалин Пенчев и топката отиде в аут за 3:1. Ники Пенчев обаче намали на 2:3 след хубава атака през центъра. С грешка на Учиков от сервис резултатът набъбна на 4:2 за Австралия. Но съперникът пак върна услугата и намалихме на 3:4. И пак нова грешка на нашите от сервис за 3:5. 

След две успешни наши блокади, в крайна сметка Сандерсън прати топката високо над блокадата ни в аут и намалихме на 4:5. Видоповторението доказа правотата на това решение. Резултатът стана 5:5 след нова успешна двойна блокада на Братоев и Гоцев. Тройната ни блокада след това обаче не спря Сандерсън за 6:5 за Австралия. 

Последва напрежение между двата тима на мрежата, след което последва жълт картон за Сандерсън, който дразнеше Братоев. После атака на Учиков беше спряна с двойна блокада и съперникът дръпна със 7:5. Аут от сервис на "кенгурата" направи 6:7, а после с хубава блокада спряхме съперника за 7:7. Първата техническа пауза дойде при 8:7 за Австралия, след като блокадата спря Николай Пенчев и топката падна почти до линията. Грешка на съперника доведе до 8:8. Австралийците с блок-аут поведоха с 9:8. 

Последваха две атаки за България, но и двата пъти Учиков не успя и съперникът поведе с 8:10, но намалихме чрез Гоцев на 9:10. После с мощен блок на Валентин Братоев изравнихме за 10:10. Австралия поведе с 11:10, но Линкълн Уилямс прати топката в аут от сервис за 11:11. Вальо Братоев заби топката в мрежата за 11:12. И пак Люк Смит прати сервиса в мрежата за 12:12. Последва пропуснат шанс от наша страна с три пропилени атаки и изостанахме с 12:13, но Николай Пенчев изравни за 13:13 с блок-аут. 

Още един наш сервис се заби в мрежата за 13:14, но после Ники Пенчев с умна игра изравни на 14:14. Единична блокада на Светослав Гоцев за първи път даде аванс на нашия тим в този гейм при 15:14. Австралийците изравниха за 15:15 след спорна ситуация, в която нашите отразиха топката, но реферите дадоха, че е паднала на земята. Но после при 16:15 втората техническа пауза дойде в наша сметка при 16:15. 

Дръпнахме със 17:15 след силна игра на блокадата и забивка на Валентин Братоев. Но австралийците намалиха на 16:17 с хубава атака. Розалин Пенчев после обаче щеше да пробие пода за 18:16. Съперникът намали на 17:18 с блок-аут. Сервис в аут на Уилямс и дръпнахме с 19:17, но после намалиха на 18:19 с пайп. Резултатът стана 20:20, но след поредния силен сервис "кенгурата" поведоха с 21:20. Уилямс заби още една точка за 22:20 след наши проблеми в атака. Атака на Валентин Братоев намали на 21:22. 

С блок-аут на Пол Сандерсън австралийците поведоха с 23:21. С блокада срещу Сандерсън намалихме на 22:23. Линкълн Уилямс прати топката в аут след атака по диагонала и изравнихме за 23:23. При тази ситуация Валентин Братоев настъпи линията при изпълнението на сервиса, но за щастие съдиите и съперникът не го видяха. Последваха три атаки от наша страна, но блокадата на съперника ни спря и топката падна в наше поле - 24:23 за "кенгурата" и геймбол. С ас на Сандерсън Австралия спечели гейма с 25:23 и поведе с 2:0. 

Първи гейм: България - Австралия 23:25

Равностойно начало на мача, двата тима си размениха по една точка за начало, като за нас тя дойде след успешна блокада. Австралийците първи успяха да стигнат до точка след собствен сервис, като поведоха с 3:2, но следващата им атака отлетя далеч в аут за 3:3. 

Австралийците продължиха с по-настоятелната игра в атака и поведоха с 5:3. Последва тяхна грешка от сервис, за да намалим на 4:5, но Илия Петков направи същото после на собствен сервис и резултатът стана 4:6. Последва мощна атака на Николай Учиков и намалихме на 5:6. 

Впоследствие блокадата ни изпусна Пол Сандерсън и той заби топката в нашето поле за 5:7. В крайна сметка върнахме една точка, но Ники Пенчев после заби топката в мрежата от начален удар и първата техническа пауза дойде при 8:6 за Австралия. 

След прекъсването Сандерсън би сервис, който закачи мрежата и падна неспасяемо за Светослав Гоцев - 9:6, но после дойде грешка от него на начален удар и намалихме на 7:9. След това реализирахме и осма точка след хубава контраатака и силна игра в защита. 

След грешка и на Николай Учиков от начален удар, австралийците поведоха с 10:8, а това беше четвърти подарък от наша страна при сервис. Последва грешка и на съперника от сервис, а след това и мощна атака на Розалин Пенчев, за да изравним до 10:10. Атака през центъра на австралийците им позволи да дръпнат за 11:10, но после пак сбъркаха от начален удар за 11:11. 

Австралия поведе с 12:11 по нелеп начин, след като Пол прати топката в аут, но Илия Петков уцели мрежата при отскока си и точката беше за противника. Още една грешна атака, този път Учиков прати топката в аут, и съперникът поведе с 13:11. Впоследствие грешка на Австралия от сервис направи резултата 12:13.

Двойна блокада на Светослав Гоцев и Георги Братоев направиха резултата 13:13. Но австралийците пак излязоха напред след успешна атака през центъра за 14:13. След добра игра в защита и мощна контра Австралия поведе и с 15:13.  

Съперникът сбърка още веднъж на сервис за 14:15, но после с мощна атака и наша грешка "кенгурата" поведоха с 16:14 на втората техническа пауза. Те дръпнаха и със 17:14, след като действаха добре в защита, а и реферите им спестиха бъркана топка, което в крайна сметка им позволи да запишат точката. 

Мощна атака на Учиков след добре вдигната от Братоев топка намали резултата на 15:17. Последва мощен сервис на Тодор Скримов, но в крайна сметка с игра по блокадата и след блок-аут австралийците направиха 18:15. След това начален удар на "кенгурата" падна на сантиметри в аут, което потвърди и видеоповторението и намалихме на 16:18. 

Валентин Братоев подари поредната точка на съперника, пращайки топката в мрежата от сервис, но после Илия Петков с бомба в полето на противника намали на 17:19. Австралийците обаче продължиха да поддържат аванса си и реализираха за 20:17. 

Блокадата ни проспа поредна атака на Уилямс и той със своята лява ръка продължи да ни тормози и да забива топката по диагонала в полето, сега за 21:17. С блок-аут на Петков намалихме на 18:21, но после той прати топката в мрежата от сервис за 18:22. 

Австралия се доближи на две точки от победата в гейма, след като Трент О'Дей заби топката в полето ни през центъра след слабо посрещане от наша страна. После с видеоповторение измъкнахме точка за 19:23, а след това и с мощен сервис на Илия Петков докарахме нещата до 20:23. 

Едва след това блокадата ни заработи и Николай Пенчев спря Линкълн Уилямс и намалихме на 21:23, за да се върне интригата в пълна степен. Илия Петков обаче прати сервиса си в аут и Австралия поведе с 24:21. Австралийците върнаха жеста за 22:24 и първият геймбол беше отразен.

Светослав Гоцев и Николай Пенчев направиха мощна блокада срещу Линкълн Уилямс и намалихме на 23:24, отразявайки и втория геймбол. При третия обаче след мощна атака през центъра топката беше забита в полето ни за крайното 25:23 за Австралия и 1:0 в резултата.