България загуби от Сърбия с 2:3 гейма (17:25, 25:23, 25:23, 21:25, 14:16) в среща от турнира Лигата на нациите. Така Сърбия продължи доминацията си над "трикольорите", като в последните 11 мача има 9 победи срещу 2 за България.

Срещата започна повече от добре за България, като след 2:2, нашите момчета дръпнаха с 6:3, а първото техническо прекъсване дойде при 8:5 в наша полза. Постепенно Сърбия се събра и стигна до изравняване 9:9, след което и поведе с 10:9. Нашата игра забуксува и на второто техническо прекъсване Сърбия беше напред с 5 точки - 16:11. Въпреки опитите на "трикольорите" да наложат надмощието си в този първи гейм, това не се получи и Сърбия го спечели с 25:17.

През този първи гейм не вървеше добре играта в нападението на нашите.

Във втория гейм отново българските волейболисти започнаха по-добре и се оттеглиха на първа техническа пауза с преднина от 3 точки - 8:5. Събрите отново заличиха пасива си и стигнаха до ново изравняване - 9:9, а нещата се повториха както стана и в първия гейм като Сърбия поведе с 10:9. Сърбия отново наложи волята си при началния удар и дръпна в резултата с 14:12, но Валентин Братоев съумя да намали изоставането до 13:14.

Втората техническа пауза дойде при 16:14 в полза на западните ни съседи. Скримов направи добра атака, за да намалим резултата до 20:21, а след тройна блокада България изравни до 21:21. В решаващите моменти на втория гейм момчетата на Пламен Константинов взеха решителните точки и спечелиха с 25:23 и изравниха резултата до 1:1.

Третият гейм стартира доста равностойно и се стигна до 4:4. При 8:6 в полза на Сърбия дойде първата техническа пауза, но интересното беше, че преди тази точка и двамата треньори искаха видео-челиндж за една и съща ситуация. След техническата пауза последваха две точки за България и резултатът беше изравнен - 8:8, а след това дойде и ново равенство - 10:10. След няколко поредни равенства България съумя да поведе с 14:13 след добра атака на Скримов. Отново Скримов донесе 15-а точка за "трикольорите", но Сърбия изравни - 15:15. Техническата пауза дойде при 16:15 в полза на България.

Тодор Скримов, който водеше България напред, направи грешка и резултатът в края на гейма стигна до равенство - 22:22. Учиков направи 23:22, а след това дойде и 24-ата точка в полза на "лъвовете", след ас на Скримов. България съумя да надделее в третата част с 25:23 и поведе с 2:1 гейма.

В четвъртия гейм Сърбия поведе набързо с 3:1, но първата техническата пауза дойде при 8:7 в полза на българските волейболисти. Скримов продължи с наказателната си акция и резултатът стана 10:8 за България. Гърбич направи смяна на разпределителя, с цел да оправи играта на Сърбия. Тази промяна даде необходимия ефект и Сърбия съумя да поведе с 11:10.

При 13:11 в полза на съперника, Пламен Константинов взе прекъсване. С добра атака Ковачевич направи разликата 3 точки - 14:11 в полза на Сърбия. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 в полза на Сърбия, след като "трикольорите" се бориха мъжки, за да спечелят точката, но не съумяха да го сторят. Разликата набъбна на пет точки в полза на съперника - 18:13. България започна да търси обрат в резултата и след отлична игра на Сеганов в защита изоставането беше стопено до 19:21. Ас на Сеганов направи резликата 1 точка - 20:21. В крайна сметка усилията на българските волейболисти не сполучиха и допуснаха поражение с 21:25 в този четвърти гейм.

Така тайбрек ще определи победителя от двубоя. В него България заигра отлично и поведе със 7:4, което накара Гърбич да вземе прекъсване. Учиков направи резултата 8:4 с отлична атака. Виктор Йосифов направи резултата 10:5 отново с отлична атака за българския отбор. Последваха три последователни точки при сервис на Ивович и разликата намаля до 10:8 в полза на България. Валентин Братоев направи отлична блокада, за да може България да поведе с 13:11. В края на тайбрека България имаше два мачбола, но ги пропусна и Сърбия съумя да спечели тайбрека с 16:14, а с това и мача.

Възпитаниците на Пламен Константинов влязоха в срещата с два успеха, които завоюваха в Китай – над домакините и Аржентина. „Трикольорите“ отстъпиха единствено на САЩ.

Въпреки отсъствието на Александър Атанасийевич и Марко Подрасчанин, Сърбия съумя да спечели срещата. В съботния ден (2 юни) България играе с Австралия, а в неделя (3 юни) и с Русия.

Ето и съставите на двата отбора

България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Тодор Скримов, Розалин Пенчев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро

Старши треньор: Пламен Константинов

Сърбия: Никола Йовович, Дражен Лубурич, Урош Ковачевич, Марко Ивович, Сречко Лисинац, Петер Кръзманович - Невен Майсторович-либеро

Старши треньор: Никола Гърбич