Старши треньорът на ЦСКА през последните 13 години Александър Попов сравни настоящата си селекция и нейните резултати с тази на вечния съперник Левски преди години – шампионски титли, победи с 3:0 във вечното дерби и участие в Шампионската лига.

„Кръговрат! Трябва обаче да се анализира как се стигна до тук”, сподели Попов след чистата победа над сините в Суперлигата. Наставникът обаче сподели и други интересни неща пред Гонг с оглед участието на армейците в най-престижния турнир на Стария континент: „Самото участие на нашия отбор в групите на Шампионската лига го приемам все едно сме се класирали във финалната четворка! Така както отбори се борят да влязат в Топ 4, така и толкова на нас ни е коствало да сме в групите като организационен труд, финанси и какъв ли не стимул. Свършихме толкова много работа, за да участваме, за да ни допуснат, за да се представляваме в ШЛ. А с това показваме, че в България освен национален отбор има и клубен волейбол! Спортът понякога е неблагодарна работа, но истината е в това как живеем в седмиците и часовете преди мачовете, и в подготовката. Една година става, друга – не. Въпросът е как се подготвяш, какъв морал имаш, дали се напъваш, дали имаш скандали в тима си, дали ги предотвратяваш, дали имаш морал да устояваш на трудностите!”.

Ето още от думите на Сашо Попов:

„Все едно гледам случващото се преди 7 години, когато Левски събираха най-добрите си волейболисти в България, бяха многократни шампиони, играеха Шампионска лига, а ние бяхме млади, без много финансови възможности и ни биеха с 3:0. Кръговрат!

Трябва да се отчетат фактите, за да стигнем до тук – инвестираме, дочакахме нашето време, за да можем да се съревноваваме на по-високо ниво. Преди години Левски ни изпревариха в това отношение, а сега са в същия период на обиграване на млади състезатели както ние го правихме например през 2006 година. Спорт е, живеем седмицата, за да дойде мачът. Когато загубиш нито ти е приятно или уютно вкъщи, но сега е малко по-различно. Професионалният спортист бързо се адаптира към тези състояния и за час-два е задължително да махне от съзнанието си негативните или позитивни резултати защото на другия ден пак е в залата.”

„Подготовката ни за Шампионската ига бе добра. Тази година независимо от много негативния резултат в Германия, се подготвихме много добре. Този извод трябва да покаже какво значи спортът: когато един професионален състезател дава всичко от себе си на тренировка, когато липсват проблемите – проблеми с ръководство, между състезатели, скандалче, когато треньорите и състезателите дават всичко от себе си и правят целенасочена подготовка. Когато мачът бъде загубен е истинският спорт. Не сме се подготвяли по друг начин като паднахме с 0:3 и преди една година, когато бих с 3:2. Разлика няма, просто спортът е жестока професия и за състезатели, и за треньори. Не винаги добрата и правилната подготовка води до успехи. Понякога работата ни е несправедлива, но това може би е интересното! Ние се бяхме подготвили за срещата с Унтерхахинг и не очаквахме да паднем с 0:3.”

„Много неприятни неща ни се случиха в навечерието на тази Шампионска лига – първи мач на един негостоприемен терен в Германия когато нямах още точна обиграност, а сега идва втори мач като домакин, но без публика. А ние сме отбор, на който публиката въздейства, а тя го прави и върху противника. Губим, че в сряда срещу Кан ще бъдем пред празни трибуни, но какво да направим?! Не можем въобще да се сърдим на феновете, че сме наказани заради миналата година и неповторимата атмосфера на мача с Ресовия. Някаква си глоба и мач без публика не може да върне емоциите или да ни развали настроението. Преди една година и фенове, и ние се борихме като едно цяло.”

„скам да отбележа, че за две години участието ни в Шампионската лига ние го приемаме като училище за организация и за състезатели. Тази година нарочно не използвам думата ученици защото някои ще кажат, че при нас някои са професори, гледайки възрастта. Шампионската лига е едно много силно състезание защото всеки един клуб, който разполага с финансови средства, може да подбира нужните си състезатели. Затова надпреварата е изключително сложна и отбори не само като най-големите в Европа Тренто и Зенит, са се постарали да направят най-добрата селекция. Самият формат и ниво са много високи! Самото участие на нашия отбор в групите на Шампионската лига, аз като българин го приемам все едно сме се класирали във финалната четворка. Така както отбори се борят да влязат в Топ4, така на нас ни е коствало да сме в групите като организационен труд, финансов и какъв ли не стимул. Свършихме толкова много работа, за да ,участваме, за да ни допуснат, за да представляваме в ШЛ. А с това показваме, че в България освен национален отбор има и клубен волейбол! Самото участие за нас в ШЛ е привилегия и не съжаляваме когато преди две години нямахме добри резултати и тази година започваме с неуспех! Спортът понякога е неблагодарна работа, но истината е в това как живеем в седмиците и часовете преди мачовете, и в подготовката. Това е училището, това е интересното, това е възбуждащото. За мачът с Кан мислим по същия начин както за срещата ни с Левски – да сме концентрирани, да покажем уменията си, максимума от себе си. Една година става, друга –не. Въпросът е как се подготвяш, какъв морал имаш, дали се напъваш, дали имаш скандали в тима си, дали ги предотвратяваш, дали имаш морал да устояваш на трудностите! А за зрителите, за журналистите и точките, и геймовете са важни, също и за нас, но на втори план! Никога не можем да бъдем спокойни!”