Над 4 години - толкова измина от първата и до този момент единствена победа на Григор Димитров над действащ №1 в света. Сцената на това знаменателно събитие бе Мастърса в Мадрид, а в жертва на българина се превърна тогавашния най-добър Новак Джокович.

По това време пък Григор бе под №28 в световната ранглиста и все още само загатваше за големия си потенциал. Оттогава Димитров неведнъж игра с №1 в класацията, но победата постоянно се изплъзваше.

В днешния съботен ден ракета №1 на България получава нов голям шанс да детронира тенисиста, който е на върха на спорта към момента. В Пекин Димитров се изправя срещу Рафа Надал, който през тази година доказа, че все още е сред най-големите в спорта, спечелвайки две титли от Големия шлем - Ролан Гарос и Ю Ес Оупън.

И въпреки това, в момента изглежда така сякаш Григор има никак не малки шансове да постигне една от най-големите победи в кариерата си. Цената на успеха би била място на финала на турнира от категория АТП 500 и нови важни точки, които ще доближат българина още повече до постигането на неговата цел - участие на финалния Мастърс на осемте най-добри в Лондон.

През тази седмица Димитров демонстрира, че едномесечната пауза не е повлияла негативно на формата му, а дори напротив. Началото бе трудно с три сета срещу Дамир Джумхур, но след това показаното само може да дава надежди на българските тенис фенове. Тежък съперник като Хуан Мартин дел Потро бе преодолян с впечатляваща психическа устойчивост, решителност и концентрация във важните моменти. Същото се отнася и за мача с Роберто Баутиста Агут, който премина през три сета, но отново класата и желанието на Григор в ключовите моменти бяха решаващи.

Григор унищожи Агут и е на полуфинал в Пекин

В същото време Надал имаше големи проблеми още в първия си мач, в който трябваше да отразява два мачбола преди да победи Лука Пуй в три сета. Последваха два успеха в по два сета над Карен Хачанов и Джон Иснър, но нито един от тях не би могъл да окаже съпротивата, на която е способен Димитров.

Кошмарът на Гришо се сбъдна, време е за епизод 10-и с Надал

Ако гледаме статистиката от мачовете между двамата Григор едва ли би могъл да се надява на много - от 9 мача Матадора е спечелил 8. Спомняте ли си обаче единственият успех на българина? Той се случи точно в Пекин преди точно една година - на 7 октомври 2016! Тогава с перфектен тенис Гришо смаза съперника с 6:2, 6:4, за да стигна в последствие до финала. И ако това не е прекрасно предзнаменование!?

Последният мач между двамата пък според много специалисти е най-качественият изобщо през 2017 година. Става дума за епичния полуфинал на Аустрелиън Оупън, продължил 5 часа и 5 сета на феноменален тенис, в който Надал победи след 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

Надал: Трябва да играя най-добрия си тенис, за да имам шансове срещу Григор

Дали точно в Пекин няма да станем свидетели на реванш за това болезнено поражение? Едно е сигурно - ще наблюдаваме вълнуващ мач, изпълнен с качествен тенис и великолепни разигравания. А в края победителят ще е само един.

Хубавата новина е и че двубоят е в чудесен за наблюдаване час - 11,30. Големият мач ще се излъчва в ефира на Mtel Sport 1 като студиото преди него стартира около 11,15.

Григор: Знам какво да направя, искам да бия Надал