След един месец на вълнуващ тенис по американските кортове на Индиън Уелс и Маями, краят на този етап от сезона е на хоризонта. Преди това обаче е ред да видим заключителната фаза на Мастърса в Маями.

Тази вечер предстои да се изиграят двата полуфинала при мъжете, а четирима тенисисти са устремени към достигане до финал. Роджър Федерер и Рафаел Надал са само на по една победа от това да се срещна помежду си за трети път този сезон и общо 37-и от може би най-великото съперничество в играта. Срещу тях обаче ще се изправят Ник Кириос и Фабио Фонини, които ще се опитат да се превърнат в първите тенисисти от държавите си, стигали до финал в 33-годишната история на турнира. Освен това австралиецът и италианецът ще се борят да достигнат до своя първи финал в Мастърс надпреварите.

Първият мач в програмата е този между Надал и Фонини, който стартира в 20 часа тази вечер и ще бъде излъчван по Mtel Sport 1.

Рафа Надал гази в Маями, на полуфинал е

Надал логично изглежда като големият фаворит в сблъсъка срещу изненадващото име в топ 4. Фонини е на втория си полуфинал от Мастърс турнирите, а в мачовете си срещу испанеца има 3 победи и 7 загуби, включително поражение 2:6, 2:6 именно в Маями през 2014.

Матадора пък е в търсене на своя пети финал в Маями - един от малкото Мастърс турнири, в които не е печелил трофея.

По пътя си дотук Надал победи Дуди Села, Филип Колшрайбер, Никола Маю и Джак Сок като загуби един сет – 0:6 срещу Колшрайбер в своя мач №1000 в АТП тура.

Фонини пък се превърна в първия непоставен полуфиналист в Маями от 2007 насам, когато квалификантът Гийермо Каняс стигна до финала. Непредвидимият италианец показва голямо желание и постоянна игра в Маями, а когато е концентриран, може да победи всеки. В Маями той вече мина през Райън Харисън, Жоао Соуса, Жереми Шарди, Доналд Йънг и №4 в света Кей Нишикори.

В мача от вечерната сесия, който е в 2 часа през нощта и отново ще бъде излъчван по Mtel Sport 1, преживяващият втора младост Роджър Федерер ще се изправи срещу играещия невероятен тенис напоследък Ник Кириос.

Това ще бъде втори сблъсък между двамата като в първия, на клея в Мадрид през май 2015, Кириос спаси два мачбола и стигна до успеха след 6:7(2), 7:6(5), 7:6(12). Те трябваше да спорят и на полуфинала в Индиън Уелс, но тогава младокът не излезе на корта заради хранително натравяне.

И двамата имаха много тежки задачи на четвъртфиналите като Федерер спаси два мачбола за 6:2, 3:6, 7:6(6) над Томаш Бердих, а в същото време Кириос се справи с Александър Зверев - 6:4, 6:7(9), 6:3.

Федерер спаси два мачбола, за да победи Бердих

Кириос спечели трилъра на младите в Маями

Преди това Кириос победи Дамир Джумхур, Иво Карлович и Давид Гофен, а Федерер бе перфектен в коварни мачове срещу Франсис Тиафо, Хуан Мартин Дел Потро и Роберто Баутиста-Агут.

Маестрото спечели титлите в Маями през 2005 и 2006, а в двубоя срещу Кириос ще влезе със серия от 9 поредни победи и общ рекорд от 17:1 през този сезон, най-добрият му старт от 2006 насам.

Федерер е изумителен през 2017 за удоволствие на всички фенове на тениса. С настоящия си тенис обаче Кириос изглежда като бъдещ №1 и има всички оръжия да вгорчи живота на швейцареца и да му нанесе втора загуба през годината. Дали ще успее, предстои да разберем!