Цяла година следене на ранглисти, събиране на точки, калкулации и всичко се свежда до едно - следващите 8 дни, "О2 Арена" в Лондон и една вече изпълнена мечта, която обаче не е завършена.

Разбира се, става дума за Финалите на АТП - заключителният турнир за годината в мъжкия тенис, който събира на едно място най-добрите от най-добрите - първите осем в световната ранглиста за 2017. А най-хубавото е, че сред тях е и Григор Димитров!

Именно участие в Лондон бе голямата цел пред българина през годината и той методично си я гонеше като на практика през целия сезон бе в позиция за класиране. А то бе напълно заслужено с оглед на чудесните му резултати - първа Мастърс титла в Синсинати, най-сладкия трофей на родна земя и титла в Бризбейн с три победи над играчи от топ 10! Към това прибавяме и епичния полуфинал на Аустрелиън Оупън с Рафа Надал, финал в Стокхолм и полуфинали в Куинс и Пекин.

Българският тенисист е много амбициозен и със сигурност няма да се задоволи само с участие в Лондон, а ще търси и добро представяне. Предпоставките затова са налице, но пък и конкуренцията е най-добрата възможна.

Безспортните лидери и фаворити в турнира са легендите Рафа Надал и Роджър Федерер, които през тази година сякаш върнаха часовника назад с няколко години и отново са най-добрите на корта. Разбира се, няма как да не отчетем липсата на един куп контузени асове, начело с Новак Джокович и Анди Мъри, но това направи битката за Лондон още по-изравнена и вълнуваща.

Няма как да не отбележим начина, по който за нея се класира Джак Сок. Американецът изобщо не бе вкарван в сметките, но с титлата в Париж и щастлива за него развръзка с останалите претенденти той зае последното място.

Сок, Димитров, Александър Зверев и Давид Гофен - всички те са дебютанти на Финалите на АТП с лекото уточнение, че Гофен игра през 2016 като резерва. Единствено Марин Чилич и Доминик Тийм от тазгодишните участници пък бяха в топ 8 и преди година.

Това и фактът, че силите изглеждат по-изравнени отвсякога, ни говори за непредсказуема битка в следващите дни. А тя ще е такава и заради формата на турнира, който се различава от директната елиминация, на която сме свикнали в тениса.

Осемте звезди бяха разпределени в две групи, кръстени на легендите Пийт Сампрас и Борис Бекер, като всеки ще играе срещу всеки. Това значи и гарантирани три мача за Григор и всички останали.

Оттам всичко е ясно - първите двама отиват на полуфинали, където първият от всяка група играе с втория от другата.

Григор попадна в групата на своя идол от детските години Пийт Сампрас, а това определено му донесе късмет, защото тя изглежда и малко по-леката, ако изобщо можем да говорим за леки съперници сред най-добрите 8.

Двете групи на Финалите на АТП

Лидер на "Пийт Сампрас" е световният №1 Рафа Надал, пред когото обаче има голяма въпросителна за физическото му състояние и проблемите с колената. Съществува и вариант Надал да се откаже от участие, а тогава на негово място ще влезе резервата Пабло Кареньо Буста.

Гофен пък е единственият от всички участници, срещу когото Димитров има положителна статистика. Двамата се познават отлично като през тази година Григор победи белгиеца на Аустрелиън Оупън и на финала в София, а Гофен се реваншира с успех в Ротердам.

В група "Борис Бекер" лидер е Роджър Федерер, а компания ше му правят Александър Зверев, Марин Чилич и Джак Сок.

Турнирът в Лондон е чудесна възможност за всички участници и да увеличат точковия си актив в края на сезона. Това е така поради факта, че надпреварата в Лондон дава солиден брой точки. Всяка победа в групите носи по 200 точки, успех на полуфинал дава 400, а финален триумф - 500. Така шампион без загуба може да вземе общо 1500 точки.

В момента Димитров е под рекордното си шесто място в ранглистата, но моментът е идеален да постигне нов връх. Това е така, тъй като четвъртият Тийм и петият Чилич са на по-малко от 200 точки пред него.

Началото на шоуто е в неделя в 16 часа с мача между Роджър Федерер и Джак Сок. Всеки ден двубоите са от 16 и от 22 часа, а дебютът на Димитров ще бъде в понеделник от 16 срещу Доминик Тийм. Всички мачове от турнира ще бъдат излъчвани в ефира на Mtel Sport 1.