Мастърсът в Париж е последен в календара на АТП, най-добрите, класирани за Лондон, пазят сили, други са уморени от дългия сезон и това често води до много изненади. Но такова нещо като тази година отдавна не е било!

Цялата седмица във френската столица ни носеше изненада след изненада, за да се стигне до полуфинали, в които и четиримата участници не са печелили титла на ниво Мастърс. Така че в неделя следобед ще имаме дебютен шампион! Но това не е всичко, защото за двама от четиримата, Жулиен Бенето и Филип Краинович, това би била първа изобщо АТП титла! А останалите двама, Джон Иснър и Джак Сок, сензационно могат да заемат последното свободно място за Мастърса в Лондон при титла, въпреки че преди старта на турнира подобно развитие изглеждаше близко до фантастиката.

За последно в Париж ситуация с четирима полуфиналисти без Мастърс титла имаше през 2012, когато на този етап бяха Давид Ферер, квалификантът Йежи Янович и французите Микаел Льодра и Жил Симон. Ферер победи Янович във финала тогава, но сега залогът изглежда още по-голям.

Пътят и на четиримата ни герои в Париж може да бъде окачествен като тенис приказка. Нека обаче стартираме с най-красивата. Тази на Жулиен Бенето, който на 35 години участва да последен път на турнира в родината си.

Поради факта, че през 2018 Бенето ще сложи край на кариерата си, организаторите му дадоха покана за участие в турнира, тъй като със своя ранкинг от 83-о място той нямаше право на участие в основната схема.

И Бенето, който със своя стил на игра сякаш ни връща в миналото на тениса, се възползва по най-добрия начин от поканата.

Ветеранът, който през януари 2016 се бе смъкнал до №696 в ранглистата, победи великолепни тенисисти като Денис Шаповалов, Жо-Вилфрид Цонга и Давид Гофен, за да се стигне и до успех над световния №5 Марин Чилич на полуфинал.

За първи път Бенето постигна две последователни победи над топ 10 тенисисти и така стигна до едва втория си полуфинал на Мастърс турнир след Синсинати 2014. И след трудностите в последните години, изведнъж всички отново заговориха за него и за вечното чакане. Какво чакане ли? За първа АТП титла! Защото симпатичният французин може и да е стигал до №25 в ранглистата, но така и няма АТП титла на сметката си. Цели 10 са финалните мачове на Бенето, но във всеки един от тях той си е тръгвал като губещ. А какъв край на кариерата му би бил да спечели първата си титла именно на Мастърса в Париж. Единственото притеснение е, дали зала "Берси" би издържала на еуфорията на френските фенове. Те не са виждали свой сънародник с трофея от 2008, когато това направи Жо-Вилфрид Цонга.

За да стигне до 11-ия си финал обаче Бенето ще трябва да се справи с още един добър тенисист в лицето на Джак Сок. Американецът стигна втория си полуфинал на ниво Мастърс, а още в първия си мач бе близо до отпадане, след като губеше с 1:5 в третия сет от Кайл Едмънд! Няколко победи по-късно обаче Сок е на два успеха от сензационно място в Лондон. Той стартира седмицата под №24 в ранглистата за 2017, но трофеят ще му позволи да измести Пабло Кареньо Буста от осмата позиция за финалния Мастърс.

Стигаме и до следващото много сензационно име на полуфиналите - това на сърбина Филип Краинович. До съвсем скоро той изглеждаше като неосъществен талант, останал в сянката на известните свои сънародници като Новак Джокович и Виктор Троицки. Само че на 25 години Краинович прави най-добрата година в кариерата си, спечели 5 Чалънджър титли и се намира в серия от 19 победи в последните си 20 мача!

Той е №77 в световната ранглиста (ще влезе в топ 50 в понеделник), заради което дори се наложи да мине през квалификациите в Париж. След това последваха впечатляващи победи над Юичи Сугита, Сам Куери и Никола Маю. За да се стигне и до подаръка от Рафа Надал, който се оттегли от участие и така Краинович се класира на първия си Мастърс полуфинал. Всъщност, втори изобщо АТП полуфинал след този в Белград през 2010.

Негов съперник ще бъде Иснър, който след всичко случило се очерта като главен фаворит за титлата. Очевидно е, че Големия Джок се чувства перфектно в зала "Берси". През миналата година той игра финал, загубен от Анди Мъри, а сега отново ни демонстрира, че убийственият му сервис може да откаже и най-големите тенисисти. На осминафиналите Иснър отрази мачбол на Григор Димитров, за да стигне до победата, а след това взе скалпа и на Хуан Мартин дел Потро, който бе само на една победа от място в Лондон. А това място може да се окаже на Иснър - делят го само две победи!

Както се убеждавате, полуфиналите в Париж се очертават като супер интересни. А какво ще стане ще разберем от прякото излъчване на Mtel Sport 1. Шоуто стартира в 15 часа с Краинович-Иснър и продължава след това с Бенето-Сок.