Швейцарецът Роджър Федерер продължава да добавя нови титли от Големия шлем към колекцията си и след триумфа на Откритото първенство на Щатите призна, че доста мисли за рекорда на Пийт Сампрас. Федерер разказа, че победи като тази над Джокович са най-голямата му мотивация и сподели, че след тениса най-много харесва футбола.

- Мисля, че показах моята си игра на финала в Ню Йорк. Играх добре в точния момент. Без съмнение съм имал много по-силни мачове в миналото, но когато знаеш, че моментът е важен напрежението е огромно и върху двамата. Отново беше доста ветровито днес. Трябва да кажа, че съперникът също влияе върху това как се представяш ти. Той ме затрудни в началото. Като цяло съм много доволен от това, което направих.

- Колко важна е титлата тук в сравнение с трофеите от Уимбълдън? Знаем, че именно там е вашият приоритет, но какво ще кажете за титлата тук в Щатите?

- Ами очевидно за мен Уимбълдън винаги ще е Номер 1, но Ню Йорк определено значи повече за мен в сравнение с предишните години. Мисля, че след онзи прословут финал срещу Агаси тук преди няколко години, започнах да обичам този турнир. Осъзнавам колко е голямо това събитие пред 24 хиляди души на стадиона и въобще целия град. Просто заради трудността да победиш тук. Сякаш точно това не осъзнавах в началото. За мен Откритото първенство на Щатите е вторият най-голям турнир в тениса.

- Новак сподели, че по време на най-важните разигравания се е поддал на нервите и е мислил как това е неговият първи финал в Големия шлем. Усетихте ли това от другата страна на мрежата, неговата неопитност?

- Ами знаете ли, забавно е, защото аз играх срещу него в Монреал и ситуацията беше подобна... Уцелих момента в тайбрека и го спечелих. Малко е странно колко си приличат някои мачове. Но този път нещата тръгнаха в моя полза. Това просто показва, че шансове винаги има. Но напрежението се усеща и даже бях малко изненадан. Първият сет се оказа ключът към успеха.

- Преди казахте, че малко трудно свиквате с Ню Йорк и шоуто тук? Носихте черен екип на турнира? До колко този избор зависи от други хора?

- Вижте, стигнал съм до там, че аз да решавам какво да нося. Ако искат да ме облекат в жълто, няма да стане (смее се). Правил съм подобни грешки в миналото. Само веднъж преди бях играл в черно, май беше срещу Хюит в Париж. Сега ми хареса идеята да имам екип за дневните и друг за вечерните срещи. Всъщност се забавлявам като избирам какво да нося, никой не ме е притискал.

- Вчера Давиденко каза, че сте късметлия. Днес имаше няколко топки на линията. Късметлия ли сте?

- Ами питайте другите (усмихва се). Винаги съм казвал, че понякога имаш нужда и от малко късмет. Надяваш се всичко да върви добре за теб, но и ти трябва да помогнеш малко, а не само да разчиташ на късмета.

- Гледате ли на съперничеството с Джокович като на това с Надал?

- Много е вероятно, нали знаете. Честно казано забавлявам се на съревнованието с по-младите. Това е може би най-голямата ми мотивация за играта. Като ги виждам да ми се противопоставят и ги побеждавам, чувството е много приятно. Ако съперничеството продължи – чудесно. Не сме играли много пъти на финал един срещу друг, а това поддържа съперничеството. Но като цяло това с Надал е доста по-сериозно в момента.

- Дали е достатъчно добър, за да стигне до това ниво?

- Ами да. Много е постоянен. Ако бях играл срещу него във Франция или Англия може би щеше да ми е по-трудно, но той се падна в потока на Рафа.

- Това беше 12-та ви титла? Мислите ли за рекорда на Сампрас? Колко силно всъщност искате да го подобрите?

- Честно казано доста мисля за това. Преди се чувствах малко притиснат, защото е много тежко, а накрая си безкрайно изтощен. Сега просто искам да се наспя добре без да мисля за някой предстоящ мач. Да съм толкова близо до рекорда на моята възраст е фантастично и настина се надявам да го подобря.

- До колко мислите, че ще стигнете?

- Ами не знам. Настина не знам. Надявам се повече от Пийт.

- Освен тениса, вашата нова любов е голфът, а колко се интересувате от футбола? Следващото Европейско е в родината ви. Харесвате ли футбола?

- Да определено. Това всъщност е вторият ми любим спорт. Дори преди голфа, защото него никога не съм го играл като малък. Бях в един футболен клуб. Забавлявах се много с останалите, а празненствата след победа винаги бяха най-добри. Горд съм, че страната ми ще приеме Европейското заедно с Австрия. Дори се надявам да гледам някои двубои.

- Новак очевидно е доста харизматичен извън корта. Той някак си спечели феновете, а и е доста забавен. Какво мислят другите тенисисти за него? Какво е репутацията му?

- Ами ние не говорим много за другите.

- А вие какво мислите за него?

- Той винаги се е отнасял към мен с уважение. Доста е тих, само чувам разни неща. Не видях какво е направил онзи ден на корта, а и в съблекалнята преди това. Тези неща само ги чувам, но хората не говорят много за това, въпреки че знам, че някои не са много щастливи. Но пък други мислят, че е забавно. Той ходи по ръба със сигурност. Феновете го харесват, а и той е добър тенисист, ако трябва да съм честен. Хубаво е да има характери като неговия.

- Разбрахме, че има предложение да играете демонстративен мач следващата година срещу Пийт Сампрас в Щатите? Вярно ли е?

- Да, ами ще играем в Сеул, Куала Лумпур и Макао след турнира в Шанхай три пъти по ред. Идеята върви с това да играем и в Щатите. Най-вероятно на 10-ти март в Ню Йорк. Надявам се да не трябва да се реванширам тогава (усмихва се).

- Новак очевидно не е готов да е Номер 1, но дали е готов за Номер 2 вместо Надал?

- Ами, ще трябва да проверя класирането. Не знам. Мисля, че Надал още е Номер 2, но Новак е близо. Вероятно зависи какво ще се случи до края на годината.