Световният номер 1 Роджър Федерер спечели откритото първенство по тенис на САЩ US Open, след като на финала се наложи над поставения под номер 3 в основната схема на турнира Новак Джокович с 7-6(7-4), 7-6(7-2), 6-4.

Това и четвъртата поредна титла за швейцареца от този турнир от Големия шлем.

Шампионът бе пробиван от сръбския талант във всеки от сетовете, но неопитността на 20-годишния тенесист оказа своето влияние и в решаващите моменти, той показа доста несигурна игра. Това бе първият финал от турнир за Големия шлем на Джокович.

Новак изпусна общ брой от седем сетбола, а Федерер се справи много добре в тайбреците съответно в първия и втория сет. Само един пробив в последния сет бе достатъчен за Роджър, за да му донесе 12-я трофей от Големия шлем.

Швейцарецът изглеждаше доста притеснен в началото на срещата, форхендът му го предаде в 11 гейм, когато и допусна да бъде пробит за първи път в мача. При последвалия сервис гейм за Новак, той поведе с 40-0, но в крайна сметка, не успя да вземе нито един от трите сетбола. В тайбрека Федерер се наложи със 7-4.


През втория сет непредизвиканите грешки в актива на Роджър нарастваха, но сърбинът не успя да се възползва максимално от тях. Все пак се стигна до нов тайбрек, в който световният номер 1 демонстрира страхотен сервис и с някой отлични отигравания от форхенд и бекхенд успя да спечели с 7-2.

Все още имаше шанс за Джокович, който се бори до последно. Той имаше шанс за пробив в 5-я гейм от третия сет но отново не съумя да се възползва от преднината си (40-0). При 5-4 за Федерер, сърбинът успя да спаси един мачбол, но в крайна сметка швейцарецът триумфира със 6-4 и спечели трофея на US Open при мъжете.