Следващите седем дни слагат същинският край на сезона в тениса за почти всички тенисисти в топ 100 на ранглистата. Изключение правят най-добрите осем през сезона, за които предстои и участие на Финалите на АТР, както и най-добрите сред младите, които пък си имат своя турнир в Милано. За всички други обаче Мастърсът в Париж е последният шанс за изява и за ценни точки в края на изморителния сезон. Това се отнася и за най-добрия български тенисист Григор Димитров, за който турнирът се явява наистина от сериозно значение, ако иска да остане в топ 20 на световната ранглиста.

Битката за №1

Погледите в зала "Берси" ще бъдат приковани най-вече върху битката за №1 между Рафаел Надал и Новак Джокович. Сърбинът започна годината извън топ 20 и едва ли са били много оптимистите, че в края на кампанията ще има огромен шанс да завърши сезона като №1. На практика обаче ако извадим точките, спечелени от Надал в Париж преди година, разликата между двамата е едва 35 точки. Това означава, че класиране с един етап по-нагоре от испанеца в Париж би значело завръщане на Ноле под №1 за първи път от 31 октомври 2016.

Надал е твърдо на позицията от 25 юни, след като преди това на няколко пъти сменяше притежанието на първото място с Роджър Федерер.

Както на всеки Мастърс, и тук 16-те поставени започват от втори кръг, които пък гарантира трудни мачове от началото. В първия си турнир от US Open насам Матадора ще започне срещу победителя от двубоя между Фернандо Вердаско и Жереми Шарди, а след това може да срещне някой измежду Ришар Гаске, Денис Шаповалов или Джак Сок. В неговата четвъртина са още Борна Чорич и Доминик Тийм.

За намиращия се в супер форма Джокович пък първият двубой ще е срещу Марко Чекинато или Жоао Соуса, а още във втория си мач може да срещне друг тенисист под пара в лицето на Стефанос Циципас.

Джокович определен нямаше късмет с жребия, защото в неговата четвъртина са още Марин Чилич и Григор Димитров, а евентуалният полуфинал може да бъде с Роджър Федерер.

Другите фаворити и борбата за Лондон

И като стана дума за Федерер, няма как той да не бъде големият претендент сред другите. Маестрото спечели своята девета титла в Базел и общо 99-а на ниво АТР и със сигурност няма нищо против да вземе №100 в Париж.

За него жребият също не е никак лек, започвайки с победителя от мача между Милош Раонич и Жо-Вилфрид Цонга и евентуален четвъртфинал срещу един измежду финалистите от Виена Кевин Андерсън и Кей Нишикори. Те двамата пък могат да повторят финала си от австрийската столица още в трети кръг тук.

Александър Зверев е водач на втората четвъртина като стартира срещу Франсис Тиафо или Никола Маю, а най-високо поставен съперник на четвъртфинал би бил Джон Иснър.

Американецът е един от тези, които имат огромна амбиция за добро класиране в Париж, тъй като все още има шансове за участие на Финалите на АТР в Лондон. Миналата година доста повече тенисисти имаха все още този шанс, влизайки на турнира в Париж. Тогава сензационно шампион стана Джак Сок, с което взе последното място за Лондон.

Тази година ситуацията е такава, че шестима имат осигурено място в английската столица. Това означава, че има две свободни места. Те обаче всъщност  ще са три, тъй като Хуан Мартин дел Потро няма да играе до края на сезона. Тези три места реално се оспорват от четирима - Марин Чилич, Доминик Тийм, Кей Нишикори и Иснър. Теоритични шансове имат още Борна Чорич и Фабио Фонини.

Григор Димитров - извън топ 20?

Турнирът ще сложи край на сезона за Григор Димитров, който определено не успя да защити позициите си от 2017-а, когато след четири титли, включително тази от Лондон, завърши годината под №3. През 2018-а Григор има само един финал и след разочароващите последни месеци съществува угрозата да завърши годината извън топ 20. В класацията "на живо" той е 22-и с актив от 1755 точки. Това е активът му след отпадането на точките, завоювани в Лондон преди година. На тези позиции разликите са малки, така че при едно добро класиране в Париж Димитров все пак ще запази мястото си сред най-добрите 20.

Ще следим с интерес и дали ще има ефект от сътрудничеството му с Андре Агаси. След като вече на няколко пъти виждахме, че двамата тренират заедно в последните месеци, сега официално бе обявено, че легендарният американец влиза в екипа на Григор като съветник и ще бъде с него във френската столица.

Димитров е поставен под №9 и почива в първи кръг, след което ще срещне победителя от Роберто Баутиста Агут-Стив Джонсън. При успех в този двубой пък най-вероятно го чака среща с петия в схемата Марин Чилич.

Изявите на Григор и всичко най-интересно от зала "Берси" ще можем да гледаме в ефира на MAX Sport 1. Всекидневните преки предавания започват в 12 часа българско време и завършват след края на последния двубой от програмата.