Великият Роджър Федерер спечели поредната си титла в богатата си кариера. Швейцарецът триумфира на турнира в родния си град Базел, където като малък е гонил топките покрай линиите. Във финала той се справи с добре познатия у нас Мариус Копил. 

Румънецът беше голямата изненада в надпреварата, след като изхвърли на полуфиналите втория поставен в схемата Александър Зверев. Копил нашумя през февруари, когато стигна финала на DIEMA XTRA Sofia Open, но преклони глава пред Мирза Башич. 

Сега той не успя да победи може би най-великия тенисист в историята, но със сигурност си тръгва с високо вдигната глава от Базел. В последната битка той отстъпи с 6:7, 4:6 пред Федерер, а това беше 9-а титла за Маестрото в родния му град. 

Финалният сблъсък не беше толкова лесен за ФедЕкспрес, колкото очакваха всички. Съперникът му се бори до последно като лъв, само малко опит на най-високо ниво не му достигна за изненадата. В първия сет Копил поведе с ранен пробив и го затвърди за 3:1. 

Но Федерер показа класа и изравни за 3:3, като интересното е, че и двамата реализираха единствените точки за пробив, които им се откриха за целия сет. Така в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него бившият номер едно в света стигна до един-единствен минипробив, вследствие на който получи три сетбола, реализирайки последния от тях за 7:5 и повеждайки с 1:0 сета. 

Втората част също беше много интересна. И в нея Копил показа зъби, като взе първото подаване в сета на Федерер и поведе с 3:0. Впоследствие спаси два брейкбола, за да дръпне и с 4:1, но това беше всичко от него до края на мача. 

Маестрото смени предавката, вдигна темпото, върна пробива, направи и още един, сервира за мача и въпреки че му се наложи да спасява брейкбол, стигна до мачбол, който веднага реализира и затвори мача при 6:4 и 2:0 сета. 

Така ФедЕкспрес триумфира с 99-та си титла в кариерата, като е само на 10 зад лидера по този показател в историята на тениса Джими Конърс. Легендарният американец завоюва 109 трофея, състезавайки се далеч отвъд 40-та си годишнина.