Акапулко определено ще бъде най-горещото място през започващата седмица от гледна точка на тенис феновете.

Защото в мексиканския курорт ще се проведе един от двата мъжки турнира от категория АТР 500 през следващите дни. Другият е този в Дубай, който приковава вниманието с участието на Григор Димитров. Но именно надпреварата в Акапулко е тази, от която очакваме голямото шоу. Причината е, че качеството на участниците в Мексико е от изключително ниво. Такова, което отговаря на "сребърен юбилей". Защото надпреварата, която е сред най-обичаните от тенисистите, чества своята 25-а годишнина с шестима играчи от топ 10.

Най-голямото име е това на Рафаел Надал, който ще изиграе своя първи турнир след Аустрелиън Оупън. В Мелбърн Матадора получи контузия в четвъртфинала срещу Марин Чилич, но сега увери, че е възстановен и е готов да се изяви на най-високо ниво.

Освен него в действие ще видим Александър Зверев, Доминик Тийм, Кевин Андерсън, Хуан Мартин дел Потро и Джак Сок. А това са само имената от топ 10. Седми поставен е шампионът от миналата година Сам Куери, а в основната схема, която е от 32 състезатели, личат още имена на млади асове като Денис Шаповалов, Хьон Чун и Андрей Рубльов, както и на рутинирани играчи като Давид Ферер, Фелисиано Лопес и Миша Зверев. Кей Нишикори пък ще отбележи завръщането си на толкова високо ниво след контузиите, които го оставиха далеч от голямата сцена в последните месеци.

Наличието на толкова звезди не е никак случайно. Турнирът се провежда от 2001 година, но през 2014-а бе взето стратегическото решение настилката да се смени от клей на хард. Така надпреварата стана идеалната подготовка за предстоящите през март Мастърс турнири в Индиън Уелс и Маями.

Първият шампион след смяната на настилката бе Григор Димитров, а в следващите години трофеят спечелиха още Тийм, Ферер и Куери. Сега обаче конкуренцията наистина е най-голямата възможна.

Това се потвърждава и само като погледнем мачовете в първи кръг. Много от тях биха били достойни за финал на такова ниво. Доказателството е лесно – в неделя в Рио в друг турнир на ниво АТР 500 финалът бе между Диего Шварцман и Фернандо Вердаско. Е, жребият реши в Акапулко те да играят един срещу друг още на старта.

Надал ще има трудна задача в първи кръг в лицето на сънародника му Фелисиано Лопес, срещу когото имат доста мачове през годините. Шампионът Куери е най-високопоставения тенисист в четвъртината на испанеца, а евентуалните съперници за полуфинал са Сок и Андерсън, които могат да се срещнат на четвъртфинал.

В долната половина е още по-интересно. Там лидер е Саша Зверев, в чиято четвъртина е Джон Исър, а в потока на германеца са още Дел Потро и Тийм. Само че никой от тях не може да се чувства сигурен за мястото си в топ 8, защото на пътя има много други желаещи да се окичат със слава. Например Рубльов и Ферер, които ще се срещнат в първи кръг в повторение на мача им от Аустрелиън Оупън, преминал през 5 сета. Както и Шаповалов и Нишикори, които също оформят супер двойка в първи кръг. А да не забравяме и американското дерби между Иснър и Райън Харисън.

Всичко това можете да наблюдавате в ефира на Mtel Sport 1, който ще излъчва турнира през цялата седмица. Мачовете ще са предизвикателство за феновете, защото преките предавания стартират в 2 часа след полунощ.