Предстоящата седмица е една от няколкото много специални през годината в мъжкия тенис. Защото в нея ще се проведат едновременно два големи турнира от категория АТР 500.

И докато по-голямата част от елитните състезатели са се насочили към Акапулко, то през тази година Григор Димитров избра другата дестинация - Дубай.

Решението може да е изненадващо на фона на факта, че в предишните години българинът играеше неизменно в Акапулко, където дори стигна до титлата през 2014 година. Но самият Григор го обясни ясно: "Винаги е добре поне малко да търсиш нещо различно. Участвал съм на дадени турнири през всички години. Идва време, в което е добре да импровизираш, да пробваш нещо ново. Турнирът е голям. ATP 500 е."

Е, новината е добра и за българските фенове. Защо ли? Ами, защото ще имаме възможността да наблюдаваме световния №4 в удобно време, тъй като Дубай е само с 2 часа напред, а при Акапулко щяха да се налагат поредни безсънни нощи. Турнирът в Дубай ще бъде излъчван през цялата седмица по Mtel Sport 1.

За самия Димитров пък надпреварата е отлична възможност да спечели своята девета титла на ниво АТР, както и 500 точки, които могат да се окажат много важни в амбицията му през 2018-а най-малкото да защити позициите, до които достигна през миналата година.

Гришо със силни думи към баща си и със специален поздрав към българите

A възможността е наистина много добра! Защото няма как да не признаем разликата в състезателите в Акапулко и Дубай, въпреки че двата турнира са от еднаква категория. Да не говорим, че наградният фонд в Дубай е над 3 милиона долара, а в Мексико - малко под 2 милиона.

Само че в Акапулко има шестима играчи от топ 10, а в Дубай такъв е само Григор. Нещо повече - вторият поставен в най-населения град от Обединените Арабски Емирства е №15 Лука Пуй. Останалите поставени също са много качествени тенисисти, но в никакъв случай конкуренти, от които Григор Димитров може да се притеснява - Роберто Баутиста Агут, Дамир Джумхур, Ришар Гаске, Филип Колшрайбер, Филип Краинович и Юичи Сугита.

Иначе турнирът в Дубай е много престижен и уважаван и неслучайно цели 11 пъти е избиран за най-добър АТР 500 турнир за годината. Той се провежда от 1993 година като в началото бе от по-ниската категория АТР 250, но през 2001 получи "ъпгрейд".

Григор ще има и невероятната възможност да стане едва третият тенисист извън "Голямата четворка", който печели надпреварата от 2003 година насам. За 15 години Роджър Федерер със 7 титли и Новак Джокович с 4 тотално доминират в Дубай. Рафа Надал и Анди Мъри се отчетоха с по един трофей, а със същото могат да се похвалят още Анди Родик и Стан Вавринка.

В първия си мач в Дубай Димитров ще срещне играещия с покана от организраторите Малек Джазири. При успех във втори кръг може да следва коварно изпитание в лицето на Робин Хаасе. Иначе най-високо ранкираният тенисист за четвъртфинал в Филип Колшрайбер, а за полуфинал потенциалните съперници са Гаске, Баутиста Агут, Беноа Пер и Борна Чорич.

Гришо за старта в Дубай: Концентриран съм, няма място за подценяване

В долната половина Пуй, който влиза в турнира след титла в Монпелие и финал в Марсилия, ще срещне бившия член на топ 10 Ернестс Гулбис, който преодоля квалификациите.

Шампионът от Марсилия Карен Хачанов може да има нов сблъсък с Пуй във втори кръг, ако първо преодолее Денис Истомин, а друг интересен мач в първи кръг в тази половина е този между Маркос Багдатис и Виктор Троицки.

Всичко от Дубай - гледайте по Mtel Sport 1, където ще се излъчва и турнирът в Акапулко.