Най-голямото съперничество в съвременния тенис, а според мнозина и в цялата история на тениса е това между Роджър Федерер и Рафаел Надал.

В хода на кариерата на двамата обаче има и една съществена разлика. Швейцарският Маестро почти не е имал проблеми от здравословен характер и пропускането или оттеглянето от турнири е изключителна рядкост.

В същото време травмите при испанеца са постоянна част от живота му и като че ли му попречиха да постигне още по-големи успехи. Показателен е фактът, че Надал е изиграл само един турнир на хард в последните 15 месеца.

Но защо Матадора се контузва толкова по-често в сравнение с швейцареца? На този въпрос отговор се опита да даде бившият треньор на Федерер Пол Анакон.

"Това е невероятен въпрос. Няколко неща: Едното е начинът, по който (Федерер) играе и се движи, който е много естествен. Докато гледайки други играчи като Надал, те влагат толкова много енергия, толкова много усилие, което е трудно за поддържане, защото отнема много сила от тялото."

"Отговорът е труден. Роджър се грижи за своето тяло, той е много талантлив и има страхотен треньо по физическата подготовка, Пиер Паганини, който е свършил чудесна работа. Всички тези неща заедно допринасят за невероятното му дълголетие."