Рафаел Надал зарадва с добри новини своите фенове преди началото на Аустрелиън Оупън. Матадора увери, че е здрав и не изпитва болки след демонтративната надпревара в Сидни, в която взе участие.

Световният №2 се оттегли от участие на турнира в Бризбейн заради леко напрежение в лявото бедро, което притесни феновете и за участието му в Мелбърн.

Испанецът не е играл официален мач от полуфинала на US Open срещу Хуан Мартин дел Потро, когато проблем в коляното го накара да се откаже в хода на двубоя. През ноември той претърпя операция на глезена и поднови тренировки преди месец.

Надал игра в първия кръг на демонстративния турнир в Абу Даби преди Нова година, където загуби от Кевин Андерсън, а след това не излезе за двубоя за трето място.

"Не усещам болката. Мисля, че това беше добро начало за мен, добро завръщане към играта пред фантастичната публика в Сидни", сподели Надал след шоуто Fast4, в което той и Милош Раонич оформиха отбора на света срещу австралийците Ник Кириос и Джон Милман. "Насладих се на играта тук. Щастлив съм да бъда отново на корта и да бъда здрав."

Надал вярва, че може да бъде и сред претендентите за титлата на Аустрелиън Оупън, където триумфира през 2009-а. "Защо не? Не може да предвидите това. Разбира се, би било по-добре, ако имах шанса да изиграя целия турнир в Абу Даби и турнира в Бризбейн, но най-важното е, че се чувствам добре с топката. Единственото лошо е, че не съм играл мачове от дълго време."