Световният номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович получи урок по професионално сумо преди началото на турнира в Токио и остана силно впечатлен от уникалната форма и гъвкавостта на местните рикиши, които са със средно тегло от 148 килограма.

"Чувствам се леко извън форма, но с няколко килограма отгоре ще бъда готов за схватка. Може би ми трябва тройно тегло в момента и ще бъда напълно готов. Изключително впечатлен съм колко пластични са тези момчета."

"Не мислех, че това е възможно в такъв тежък спорт. Сега обаче разбирам, че те обръщат голямо внимание на гъвкавостта си, което им позволява да се движат възможно най-бързо и динамично, въпреки теглото им", заяви Джокович.

След урока сърбинът заяви, че преди време е гледал сумо и всъщност се е възхищавал на първия шампион, роден извън Япония - йокодзуна Акебоно.

"Това е един от най-популярните спортове в Япония. Вчера говорих с баща ми по телефона и му казах, че ще имам възможност да се срещна със сумисти. Спомнихме си как гледахме заедно Акебоно и го подкрепяхме", добави той в интервю за сайта на АТР.