Григор Димитров се класира на полуфинал в Бризбейн след нелека борба с британеца Кайл Едмънд. Световният номер 50 даде сериозен отпор на българина, но в крайна сметка първата ни ракета се възползва от грешките на съперника си в точните моменти и го победи с 6:3, 6:7 (3), 6:4. Така хасковлията продължава уверено напред към втория си пореден трофей от надпреварата, като в събота ще се изправи на полуфинал срещу Ник Кириос. Всички ранобудни почитатели на тениса ще могат да проследят двубоя с чаша кафе в ръка. Мачът ще започне не преди 06:00 часа българско време.

Григор: Обичам да играя с Кириос, ще трябва да се стегна за утре

Първият сет започна с размяна на геймове между двамата тенисисти. При 3:3 българинът за малко да допусне изненадваща грешка и да предаде подаването си, но все пак запази самообладание и осъществи обрат. Григор продължи уверено и в следващия гейм реализира първи пробив в срещата. Без никакви затруднения Григор затвърди пробива си, като Едмънд взе само едно разиграване след двойна грешка на българина. По този начин първата ни ракета грабна първия сет. 

Вторият сет отново започна с размяна на геймове. При 4:4 Григор допусна четвърта двойна грешка, но след това бързо се реваншира с прекрасно излизане на мрежата. Едмънд успя да стигне до 30:30, но отново благодарение на сервиса си българинът затвори гейма. При 5:5 Едмънд поведе с 30:0 при подаването на Гришп. Първата ни ракета отново хладнокръвно възприе ситуацията и изравни. При последното разиграване отново с излизане на мрежата си гарантира точката и гейма. Двамата тенисисти се наложи да решат изхода от сет с тайбрек. Там Григор бързо се предаде, въпреки че демонстрира завидни умения в защита. Така Едмънд успя да изравни резултата. 

И в третия сет темпото на игра се запази. Двамата тенисисти взимаха подаванията си, въпреки че във втория сет Димитров за втори път не успя да реализира цели два брейкбола и от рано да сложи край на интригата. Вместо това Едмънд взе подаването си и геймовете продължиха да се редят един след друг. При 3:3 леко колебание в играта на Григор можеше да му коства гейма. Все пак българинът показа характер и взе подаването си. Неприятна травма споходи Едмънд в 9-ия гейм. Британецът обърна глезена си и се строполи на корта. Димитров спортсменски се втурна, за да му помогне да се изправи. Едмънд получи необоходимата медицинска помощ и бе в състояние да завърши мача. Българинът обаче бързо сложи край на двубоя, след като проби в последвалия гейм. Така Григор се класира на полуфиналите в турнира и ще продължи похода си към защитата на титлата. 

Вижте как се разви мача сет по сет:

ТРЕТИ СЕТ (6:4)

6:4 ПРОБИВ! Пробивът дойде в най-правилния момент в срещата. Григор стигна до два мачпойнта и успя да се възползва, за да затвори гейма и сета. Победа за Димитров. Българинът е на полуфинал!

5:4 При 15:0 в осмия гейм Кайл Едмънд получи изключително неприятно травма в глезена. Британецът получи медицинска помощ и се завърна на корта. Впоследствие британецът стигна до 40:40, но Димитров съумя да вземе предимство и да затвори гейма

4:4 Безапелационен Едмънд отново с гейм на 0 срещу българина. 

4:3 Нова двойна грешка коства приимуществото на Григор в гейма. Впоследствие той успя да поведе, но Едмънд отново изравни. Димитров пропусна първата, отдала му се възможност да вземе гейма, но все пак показа характер и спечели подаването си. 

3:3 Едмънд с бърз сервис гейм на 0. 

3:2 Гейм на 15 за Григор.

2:2 Темпото на игра се запазва. Едмънд отново взе подаването си на 15.

2:1 Третият сет също започна с размяна на геймове. Българинът с бърз сервис гейм на 15.

1:1 Българинът стигна до два брейкбола, но отново ги пропиля. След това взе предимство, но отново не съумя да пробие и Едмънд взе подаването си.

1:0 Лесен първи гейм за Григор. Първата ни ракета взе подаването си на 15.

ВТОРИ СЕТ (6:7 (3:7))

6:7 (3:7) В тайбрека Григор поведе с 2:1, но Едмънд обърна резултата. На свой сервис Димитров допусна двойна грешка. Григор демонстрира истинска класа при 4:2, след като показа изумителна игра в защита. Британецът обаче не се сломи и отново възвърна преднината си, а впоследствие взе и сета. 

6:6 Григор сервира за оставане в сета. Димитров стартира с две бързи точки, благодарание на отличните сервиси. Едмънд стигна до 30:30, но Димитров не му даде възможност да стигне до сетбол. Така двамата тенисисти ще играят тайбрек. 

5:6 Британецът отново взе подаването си на 15 след серия от добри сервиси, които Григор все още не успява да предугади. 

5:5 Едмънд поведе с 30:0 при подаването на българина. Първата ни ракета отново хладнокръвно възприе ситуацията и изравни. При последното разиграване отново с излизане на мрежата си гарантира точката и гейма. 

4:5 Григор стигна до две точки за пробив, но ги пропиля и позволи на Едмънд да изравни, а след това и да вземе подаването си. 

4:4 Григор допусна четвърта двойна грешка, но след това бързо се реваншира с прекрасно излизане на мрежата. Едмънд успя да стигне до 30:30, но отново благодарение на сервиса си българинът затвори гейма. 

3:4 Григор стигна до точка след великолепно изпълнение на форхенд по обратния диагонал. След това стопи разликата до 30:30, но Едмънд взе следващото разиграване след бекхенд в мрежата. Британецът не допусна да се стигне до точка за пробив и взе подаването си. 

3:3 Отново добри изяви на Гришо на мрежата за 15:0. Димитров подари една точка след форхенд по правата, който излезе в аут. Българинът обаче съумя да затвори подаването си при 40:15.

2:3 При 15:40 Григор успя да остане в резиграването след чудесна игра на мрежата. Ретур в мрежата обаче донесе гейма на британеца. 

2:2 Едмънд поведе след двойна грешка на българина. Григор стигна до 30:15  след два перфектни сервиса преди съперникът му отново да изравни. Все пак първата ни ракета взе подаването си на 30.

1:2 Едмънд поведе след нов сервис гейм на 15. Димитров все още не успява да се противопостави на британеца с повече от една точка на негово подаване във втория сет.

1:1 Никакви изненади, Григор също взе подаването си на 15.

0:1 Силите на Григор стигнаха само за точка. Едмънд взе подаването си при 40:15.

ПЪРВИ СЕТ (6:3)

6:3 Без никакви затруднения Григор затвърди пробива си, като Едмънд взе само едно разиграване след двойна грешка на българина. 

5:3 ПРОБИВ! След лоб на Григор Димитров, Едмънд не прецени добре и топката попадна в очертания на корта. Българинът поведе с 30:0, a британецът успя да върне една точка, но само толкова. Григор реализира първи пробив в срещата в 8-ия гейм.

4:3 Едмънд поведе с 30:0, а след това стигна и до две точки за пробив. Ретур в аут възвърна надеждите на Григор да спаси подаването си. Отново перфектните изяви на сервис му гарантираха обрат и той взе гейма. 

3:3 Едмънд реализира първия ас в срещата за 15:0. Последва форхенд по правата от страна на Григор, който обаче не попадна в очертанията на корта. Димитров успя да измъкне точка, която е трета при сервис на противника. Впоследствие стигна до 40:30, но Едмънд все пак взе подаването си. 

3:2 Двамата тенисисти продължават да си разменят геймове. Едмънд стигна до точка, след топка в мрежата на Григор при 30:0. Сервисът на българина отново заработи в подходящия момент и след ретур в мрежата той отново повежда.

2:2 Едмънд не даде шанс на Григор. Бърз сервис гейм на 0 за британеца. 

2:1 Едмънд успя да вземе само точка е това разиграване. Григор сложи край на гейма със солиден сервис, който му позволи отново да поведе в резултата.

1:1 Вторият гейм започна обещаващо за първата ни ракета, който поведе с 15:0. Едмънд изравни след топка в аут на българина, а след това затвори гейма при 40:30. 

1:0 Григор бе първи на сервис. Българинът успя да вземе подаването си с 40:30.


Нещата се случват: Гришо победи, без да блести

Българинът успя да ни изправи на нокти в първия си мач от надпреварата. Макар и трудно обаче, той победи представителя на домакините Джон Милман с  4:6, 7:6 (10:8), 6:3.

Гришо: Милман ме накара да играя на върха на възможностите си

Припомняме, че Димитров спечели предходното издание на турнира в Бризбейн. На пътя му към втори пореден трофей, както вече стана ясно, се изправя Кайл Едмънд. Британецъте на 22 години и в момента е под №50 в световната ранглиста.

До този момент двамата имат един мач помежду си - през 2017 на турнира във Вашингтон, където Димитров постигна трудна трисетова победа със 7:5, 4:6, 6:3