Първата ракета на България Григор Димитров стартира трудно защитата на трофея си от Бризбейн.

В първия си мач за 2018-та година, той преодоля представителя на домакините Джон Милман с 2-1 сета - 4-6, 7-6 (10:8), 6-3.

Световният номер 3 сам си направи мача тежък, но показа нещо много позитивно в израстването си - умение да печели срещи дори с по-слаба игра.

Двубоят продължи повече от 2 часа и половина, а Григор се отърва в тайбрека на втория сет, като спаси два мачбола. Димитров направи огромен брой непредизвикани грешки, а и пет двойни грешки, но намери пътя към успеха.

Британецът Кайл Едмунд е следващият съперник на Димитров, все още действащ шампион в Бризбейн.

Григор Димитров срещу Джон Милман в снимки


6-3 Деветият гейм в третия сет се оказа и последен, след като Григор Димитров даде само точка на Милман и затвори успешно двубоя.

5-2 Нещата се обърнаха тотално в полза на Григор, който със сигурност е по-класният играч на корта, и в този сет това вече си пролича.

4-1 Най-после Димитров затвърди пробив в двубоя и взима решителна преднина в последния сет.

3-1 След дълъг четвърти гейм и страхотни разигравания между двамата, Гришо направи първи пробив за 3-1. Димитров изигра отлично тактически гейма, като сменяше ритъма и не остави шанс за съперника.

1-0 Вдъхновен от тайбрека, Григор спечели сравнително лесно първото си подаване в третия сет.

Тайбрек 7-6 (10-8) Тайбрекът стартира ужасно за Димитров, като Милман поведе с 3-0 след пробив. Григор обаче върна пробива, и изравни, а след това дори поведе с 4-3. Двамата размениха по подавания, преди да се стигне до точка за спечелване на мача за Милман, след поредната грешка на Григор при 5-6. Фантастично спасяване на мачбола направи българинът след страхотно разиграване между двамата - 6-6 в тайбрека. Григор от своя страна пропиля точка за спечелване на сета, при 8-7, а след това след 10-8 най-после изравни сетовете до 1-1!

6-6 Нов гейм на нула за Гришо, за да прати втория сет в тайбрек.

5-6 Милман се доближава до мечтаното начало в Бризбейн, като и късметът е на страната на домакините.

5-5 Първи гейм на нула за Гришо в двубоя.

4-5 Димитров пропусна златен шанс да пробие австралиеца, но Милман спаси точката за пробив и възстанови аванса си.

3-4 Милман с доста по-малко колебания от българина взе подаването си.

3-3 И пак върнат пробив. Сценарият от първия сет се повтори и Димитров не успя да затвърди пробива си с невероятни грешки.

Пробив! 3-2 Григор бе догонващ в петия гейм, но изведнъж се озова на печеливша позиция и не пропусна шанса си да пробие.

2-2 Вторият сет започна с размяна на сервис геймове, като Милман не даваше дори точка на Гришо.

Първи сет 4-6 Григор поведе с 30-0, но след това позволи пълен обрат на Милман и представителят на домакините се възползва отлично, пробивайки отново, с което спечели и целия сет. 

Статистиката показва, че към момента Димитров печели по-късите разигравания, но прави повече непредизвикани грешки.

4-4 Не много лесно, но Григор Димитров продължи да държи равенството в двубоя.

3-3 Шестият гейм бе направо маратонски, с шест равенства и две точки за пробив за Милман. Григор продължи да играе отпуснато и накрая само отличната му техника го спаси от втори пробит сервис.

2-3 Австралиецът даде само една точка на Димитров в петия гейм и се върна в пътя.

2-2 Върнат пробив за Милман - Григор влезе зле в гейма и изоставаше през цялото време, за да загуби накрая подаването си и да елиминира предимството, спечелено в предишния.

Пробив! 2-1 В третия гейм българинът пропусна две точки за пробив, остави Милман да изравни пак, но накрая използва третия шанс и взе сервис гейма на съперника.

1-1 гейма Милман взе бързо първия си сервис гейм, след което успя да стигне до точка за пробив. Григор поведе с 40-0, само за да позволи на съперника да изравни и дори да стигне до въпросната точка. Все пак първата ни ракета се отърси от първоначалното разтърсване бързо и спечели подаването си от втория опит.


28-годишният Милман заема 128-о място в света в момента. Двамата тенисисти имат една среща помежду си до момента. Тя се състоя през 2010 година в първия квалификационен кръг в Нотингам. Австралиецът побеждава.

Димитров спечели предходното издание на турнира в Бризбейн. Във финала хасковлията подчини Кей Нишикори. Японецът няма да участва в тазгодишното издание заради възстановяване от травма.

Пътят на Гришо в Бризбейн очистен от още един фаворит

Гришо подкара подред любимците на Австралия