Трикратният шампион от Големия шлем Стан Вавринка спечели първия си мач на българска земя! Поставеният под №1 на DIEMA XTRA Sofia Open трябваше да премине през три сета и да постига обрат, но в крайна сметка успя да преодолее тежкото първо стъпало в лицето на Мартин Клижан - 4:6, 6:2, 6:3 за точно 2 часа игра.

Идващият от квалификациите словак предложи очакваното голямо предизвикателство пред звездата в София, но швейцарецът се справи отлично с теста, след като с всяка изминала минута демонстрираше все по-добра игра.

Вавринка: Играх добрe, искам още победи в София

В първия сет липсата на голяма игрова практика във Вавринка определено си пролича, неговият втори сервис бе лесно разгадаван от Клижан и в крайна сметка с един пробив бившият №24 в света успя да поведе със сет аванс.

Стан Вавринка

източник: LAP.bg

Той имаше своите възможности за пробив и в началото на втората част, но Вавринка вече намираше ритъма си, грешките му станаха рядкост и след два пробива и солиден сервис на швейцареца мачът влезе в решителен сет.

В първия му гейм бившият №3 в ранглистата отрази два брейкбола, но след това бе безпогрешен – пробив за 3:1, а при 5:3 и 0:30 сервисът помогна за успешното завършване на двубоя.

Така на четвъртфиналите, в петък не преди 18 часа, Вавринка ще бъде отново на корта в „Арена Армеец“ за нов супер сблъсък срещу Виктор Троицки.

Стан: Григор ми каза, че София ще ми хареса

Стан Вавринка

източник: LAP.bg

Ето и развитието на мача в подробности:

Мачът започна равностойно и дори с лек превес на швейцареца, който в първите си три сервис гейма даде само две точки на съперника. Клижан обаче също печелеше подаванията си, а в седмия гейм действа много агресивно, в същото време Стан допускаше грешки от форхенд и така словакът стигна до пробив на 0.

Стан Вавринка

източник: LAP.bg

Още в следващия гейм с блестяща контра след смач на съперника, Вавринка имаше шанс за рибрейк, но с мощни форхенди Клижан взе гейма. След това на свой ред имаше и сетбол при сервис на съперника, но в крайна сметка при своето подаване успя да затвори сета след 6:4.

Трикратният шампион от Големия шлем обаче не позволи случилото се да повлияе на концентрацията му и започна втория сет по най-добрия начин – гейм на 0. След хубав минаващ от форхенд пък швейцарецът получи и два шанса за пробив при 15:40 в следващия гейм.

Клижан успя да отрази опасността, а на свой ред след това достигна до два брейкбола. И световният №15 обаче демонстрира здрави нерви, за да вземе подаването си. А само малко след това Вавринка получи три поредни шанса за така важен пробив след хубаво излизане на мрежата за 0:40. Клижан спаси два с хубав сервис, но великолепен ретур на Стан при третата донесе пробива, затвърден след гейм на 30.

№147 в настоящата ранглиста срещна много трудности и да спре серията на своя съперник като трябваше да мине през четири равенства преди все пак да го направи за 2:4.

Вавринка обаче вече се чувстваше много по-комфортно на корта, взе подаването си на 0, а след няколко хубави ретура и грешки на Клижан стигна до два сетбола на неговото подаване. Първият бе отразен, но при втория красив бекхенд по късия диагонал от ракетата на швейцареца изпрати мача в трети сет.

А неговото начало постави Стан в огромно изпитание, тъй като при 15:40 Клижан имаше два шанса за пробив. Ас и дълбок форхенд след ретур донесоха изравняване, а още един ас и грешка от форхенд за съперника след продължително разиграване значеха гейм за №1 в схемата. Последваха два гейма на по 30 за сервиращите преди великолепните ретури на Вавринка да му осигурят три нови възможности да пробие съперника. Това се случи от втория опит, а след това брейкът бе комфортно затвърден за 4:1.

Стигна се до 5:3 и сервис гейм на Вавринка за спечелване на мача. Той започна трудно, след двойна грешка резултатът бе 0:30, но първият сервис дойде на помощ за 30:30, а след това коварният кик на втори начален удар донесе първи мачбол. Ретурът на Клижан излезе в аут и това значеше победа за световния №15.