В първия си мач на Финалите на АТР в Лондон Роджър Федерер загуби в два сета от Кей Нишикори и доста притесни феновете си с представянето. Два дни по-късно обаче Маестрото бе на познатото ниво и победи без проблеми Доминик Тийм, за да запази шансове за полуфинал.

Но каква е била тайната за толкова бързата промяна на Федерер? Ден почивка!

"Ще направя същото и утре (днес б.р.), защото проработи. Важното не бе форхендът или бекхендът ми, моят сервис или нещо такова. Беше в главата ми. Затова понякога се нуждаеш от почивка", сподели Федерер.

"Играя много тенис в последните два месеца. Изгледах мача с Нишикори на път към хотела. Добро, дълго пътуване. Беше позитивно. Имах време да говоря. Стигнахме до извода или треньорът ми каза, 'Спокойно, наслади се на деня с твоето семейство и се върни щастлив'.

Турнирът в Лондон е шанс за швейцареца да спечели титла №100 на АТР тура, а успехът над Тийм бе задължителен. "Когато играеш с Тийм е важна главата, не ударите. Ударите ги има. Чувствах се добре, много съм щастлив, че взех правилното решение и успях да реагирам след мача ми в първи кръг."

Федерер отдаде част от загубата от Нишикори и на формата на турнира, който позволява да продължиш и при загуба. "Мисля, че съм готов за следващия мач (с Андерсън). Не знам какво се случи срещу Нишикори. Може би форматът на групова фаза ми повия. Не усещаш да си с опрян в гърба нож като на другите турнири, когато ако страдаш в първия кръг, знаеш, че трябва да се стегнеш или си аут след 30 минути."