Легендата на световния тенис Роджър Федерер запази всички шансове да продължи напред във финалния за годината АТР-турнир в Лондон. Швейцарецът се разправи с Доминик Тийм в два сета за малко повече от час.

Той надделя с 6:2, 6:3 и изтри неприятните впечатления от загубата в първия кръг от Кей Нишикори. Освен това сложи и край на серията от загуби от тенисисти от Топ 10. Последната му победа над такъв опонент беше през февруари на финала в Ротердам, а в жертва падна тогава Григор Димитров. 

Маестрото започна вдъхновено мача и още в първия гейм можеше да стигне до пробив, но австриецът се спаси. Федерер обаче получи втора такава възможност в третия гейм и този път беше безупречен. Той затвърди пробива, а впоследствие стигна и до втори такъв при 5:2, което предреши успеха му в сета. Швейцарецът с лекота го затвори на свой сервис и след 6:2 поведе с 1:0. 

Втората част също започна вихрено за него. Той проби още в първия гейм, а до края на мача беше безпогрешен на свой сервис, което пречупи Тийм. Въпреки това австриецът спаси още един брейкбол в петия гейм, преди да капитулира в деветия, когато отново на негов сервис Федерер получи два мачбола, реализира втория и след 6:3 се поздрави с крайния успех. 

След тази развръзка активът на Маестрото е една победа и една загуба, какъвто е и на вторият в класирането Кей Нишикори. Лидер е Кевин Андерсън с два успеха от два мача, а Тийм още няма победа. 

Програмата за последния кръг обаче предвещава огромна драма при определени развръзки. Въртележката може както да изхвърли лидера Андерсън, така и да класира последния Тийм. Всичко ще се реши в сблъсъците на южноафриканеца с Федерер и на австриеца с Нишикори.