Юичи Сугита - това е името на тенисиста, който след няколко часа ще се изправи на Централния корт в Синсинати в четвъртфинален сблъсък срещу Григор Димитров.

Дел Потро най-сетне на колене пред Григор, голям шанс за българина

Безспорно българинът е големият фаворит в сблъсъка срещу световния №46, който се радва на най-добрата година в своята кариера.

Именно със Сугита обаче е свързан един много ключов момент от кариерата на Григор. Този момент бе при единствената среща помежду им, преди малко повече от година на Мастърса в Торонто.

Японец на пътя на Григор към полуфинал

На 25 юли 2016 Димитров се бе смъкнал до №40 в световната ранглиста, играта му не вървеше и бележеше постоянни загуби в турнирите, в които участваше. 

Българинът тъкмо бе стартирал работа с Дани Валверду и феновете се надяваха по време на американския сезон на твърди настилки да възвърне нивото си.

Първият съперник на Роджърс Къп бе именно Сугита. По това време японецът бе №107 в света и очакванията бяха за комфортна победа за Гришо, въпреки лошата му форма.

Само че мачът се оказа много труден за българина. Но и много сладък в последствие.

Григор разкри тайната за успеха над ДелПо, не подценява Сугита

Играта му просто блуждаеше от отлични удари до ужасни грешки и Димитров набързо допусна два пробива и 0:4. И двата брейка бяха върнати до 5:5, но само за да последва нов пробив на съперника и 7:5 за него.

При 3:1 за Сугита в началото на втория сет изглеждаше, че Григор ще допусне нова разочароваща загуба и още по-голямо пропадане в ранглистата. Само че той успя да върне пробива и да вкара сета в тайбрек. Той също започна ужасно и при 4:1 Сугита бе на три точки от успеха в мача. И в този момент българинът се събра и успя да се пребори за сета след 7:5. 

В решителната част един пробив бе достатъчен и така Гришо все пак стигна до изстраданата победа. Оттам последваха победи над Денис Шаповалов и Иво Карлович и трисетово поражение от Кей Нишикори на четвъртфинал - първите сигнали за прогрес бяха факт!

В последствие до края на сезона Димитров стигна полуфинали в Синсинати, Ченду и Стокхолм, четвърти кръг на US Open и финал в Пекин и така успя да се завърне в топ 20 на света.

Григор за промяната в себе си, егоизма и как се е изкачил на ново ниво

Любопитен факт е, че преди тазгодишното издание на Роджърс Къп, този път в Монреал, Григор се сети за тази изстрадана победа над Сугита и призна, че тя е била началото на всичко хубаво в изминалата година.

“Първият мач в Торонто бе този, който стартира всичко за мен. Мисля, че имаше мачбол за съперника, просто не играех добре, борих се със себе си, търсих правилния начин, по който да играя тенис”, спомня си Григор. „И изведнъж бях на четвъртфинал, това ми даде увереност за следващия турнир, лека-полека получих увереност, от начина, по който тренирах, бях спокоен. Мисля, че привличането на Дани Валверду в екипа ме изкачи на следващото ниво.”

Григор почти сигурно отново се връща в топ 10

Е, сега ситуацията е много по-различна. Григор е под №11 в света, а не под №40. Сугита пък не е №107, а №46 и се намира във формата на живота си.

Дали пък отново мач с японеца няма да помогне на българина да се изкачи на още по-високо ниво? Предстои да разберем тази вечер след 21 часа наше време!

Петър вечер - време за тенис парти на Григор Димитров