Швейцарската суперзвезда Стан Вавринка даде ексклузивно интервю за NOVA и GONG.BG, в което коментира решението си да участва в DIEMA XTRA Sofia Open и амбициите си в турнира.

Как толкова бързо взе решение да участваш на DIEMA XTRA Sofia Open?

Аз съм много щастлив, че ще дойда за първи път в София. Чух много добри отзиви за турнира. Завърнах се от турнира в Австралия с много работа за вършене. Трябва да подобря състоянието на моето коляно, както и нивото на моя тенис. Чувствам се по-добре през тази седмица. Мисля, че турнирът в София е добра опция за мен.

Чувстваш се по-добре вече след Откритото първенство на Австралия?

Да, определено се чувствам много по-добре. Още от първия ден, след като се завърнах от Австралия работя много здраво, както във физическо естество, така и се стремя да подобрявам играта си. Чувствам се все по-добре. Нуждая се от още време, за да си върна топ формата. Доволен съм от подобрението във всяко едно отношение. Щастлив съм, че съм отново в тура.

Колко важно бе за теб да вземеш участие на Аустрелиън Оупън?

За мен бе много важно да видя какво е състоянието на моето коляно. Бе важно да усетя, че се движа в правилната посока. Не бях в състояние да играя на добро ниво. Физически съм много далече от това, което искам да бъда. За мен бе важно да тествам коляното, да видя реакциите на коляното. Психически за мен също така бе важно да се завърна в тура.

Ти си трикратен шампион от Големия шлем и бивш №3 в света. Какви са твоите цели през тази година?

Моята основна цел е да се завърна към моето топ ниво на представяне. Знам, че е много трудно да бъдеш шест месеца извън игра. След претърпяната операция се нуждая от време, за да се върна към моето топ ниво. Когато се чувствам готов, ще видим какво ще мога да постигна.

Ти си 16-кратен шампион на турнири от ATP. Може би идваш в София, за да спечелиш своята 17-та титла?

Аз идвам, за да демонстрирам най-добрия си тенис. Моята цел е да бъда готов за първия мач, който ми предстои. Няма да избързвам. Не бях играл шест месеца до участието ми на Откритото първенство на Австралия. Ще карам полека. Знам какво мога да направя. Знам на какво ниво мога да играя, когато демонстрирам добър тенис. На първо място аз съм доволен, че съм обратно в тура и ще имам възможност да дойда за първи път в София.

Бил ли си до този момент някога в България и какво знаеш за нашата страна?

Не, никога до този момент не съм бил. За първи път ще дойда в България. Чух много хубави неща. Григор Димитров ми е разказвал за София. Аз съм въодушевен от факта, че ще дойда в София.

Два супер мача още в първи кръг на DIEMA XTRA Sofia Open

Финалист от Аустрелиън Оупън и победил Федерер на Уимбълдън попаднаха в DIEMA XTRA Sofia Open