Григор Димитров започна успешно участието си на турнира от категория ATP 250 в Стокхолм. Първата ни ракета демонстрира голяма доза увереност и се наложи със 7:5, 7:6 (7:5) над двуметровия поляк Йежи Янович в мач, продължил 1 час и 38 минути. Така поставеният под номер 1 в основната схема се осигури място на четвъртфиналите в надпреварата, където ще се изправи срещу номер 30 в света Миша Зверев. Двубоят е трети по програма в петък, което означава, че Зверев и Димитров ще излязат на корта не по-рано от 16:00 часа българско време. 

Нов подводен камък дебне Гришо, ако бие Янович

Първата част започна с размяна на бързи подавания на 0 и за двамата тенисисти. В третия гейм Димитров допусна да бъде обърнат от 15:0 на 15:30, но в крайна сметка с два последователни аса взе подаването си. Въпреки че Янович опитваше да затруни максимално първата ни ракета с безупречните си сервиси,  началните удари на Григор също по нищо не отстъпваха. Доказателство за това е, че преди решителния 12-и гейм посрещащите сервиса са направили общо само 8 точки за целия първи сет.  При 6:5 на поляка му стана все по-трудно да вкарва първите си начални удари. Това позволи на Григор да се възползва от създалата се ситуация и от 30:0 да изравни, а дори да стигне и до сетпойнт. Димитров остана напълно концентриран и не даде никакъв шанс на Янович за 1:0 в мача.

Петък късен следобед - време за мач на Гришо

Темпото на игра се запази и през втората част. Двамата тенисисти си разменяха геймове. При 2:1 полякът изпусна цели две точки за пробив, след като поведе с 40:15: Янович обаче не успя да се възползва от лекото разколебаване на българина и той взе подаването си. При 3:3 Григор също стигна до първи брейкпоинт във втория сет, но позволи на съперника си да се измъкне и да доведе нещата до тайбрек. В него Янович играеше ролята на догонващ в резултата, като Григор стигна до три мачпойнта и в крайна сметка затвори двубоя при 7:5.

ПЪРВИ СЕТ - 1:0 (7:5)

Бърз сервис гейм на 0 за Григор. Янович отговори на предизвикателството, взимайки също подаването си на 0. Леко колебание в играта на българина в третия гейм. Димитров допусна да бъде обърнат от 15;0 на 15:30, но в крайна сметка с два последователни аса взе подаването си. Григор трудно успява да протиодейства на сервисите на поляка. Все пак успя най-после да му измъкне точка при негово подаване, но полякът отново изравни - 2:2. Последва още един лесен гейм за Димитров на 15. При 3:2 Григор успя да притесни поляка и достигна до 40:30, но Янович затвори подаването си. Българинът обаче по нищо не отстъпва на двуметровия си съперник по отношение на началния удар. Димитров отново безпроблемно поведе с 40:0 на собствения си сервиз. При последната точка той направи страхотно разиграване на мрежата за 4:3. Полякът продължи с доброто си представяне на сервис и отново с ас взе гейма. Последва още един гейм на 0 за българина - 5:4. Двамата продължиха да си разменят геймове, а Димитров отново взе подаването си без да допусне точка. На поляка му стана все по-трудно да вкарва първите си начални удари. Това позволи на Григор да се възползва от създалата се ситуация и от 30:0 да изравни, а дори да стигне и до сетпойнт. Димитров остана напълно концентриран и не даде никакъв шанс на Янович за 1:0 в мача.

ВТОРИ СЕТ (7:6 (7:5))

Въпреки че Янович поведе с 30:0, Григор се концентрира и взе подаването си. Ритъмът на игра в мача се запази и размяната на геймове продължава - 1:1. Григор допусна леко разколебаване в играта си и допусна на свой сервис да изостава с 15:40. Полякът не успя да се възползва от двата брейкпойнта и българинът изравни, а след това и затвори подаването си. Така на почивката първата ни ракета води с 2:1. Последва още един бърз сервис гейм на 0 за Янович. Уверен Григор взе подаването си на 15. В шестия гейм Григор поведе и дори стигна до точка за пробив, но на свой ред пропиля шанса си и резултатът е 3:3. На свой сервис Димитров бе изравнен при 30:30, но българинът демонстрира увереност и взе подаването си. Отново силен Янович не даде шансове на нашето момче и спечели сервиса си на 0.  Григор също не допусна изненада и затвори подаването си на 15. В последвалия гейм при 30:0, сервисът на поляка отново заработи и той бързо изравни, а след това лесно затвори подаването си. Първата ни ракета запази инерцията си от предния гейм и отново не допусна нито точка на свой сервис - 6:5. Българинът не успя да повтори същия подвиг от първия сет и сега ще опита да пребори поляка в тайбрек.Оспорван тайбрек, в който основно Янович преследваше Григор. Първата ни ракета обаче издържа на напрежението и без никакво колебание сложи край на интригата в двубоя, затваряйки сета и мача.