След разочарованието на турнира в Маями, където отпадна още след първата си битка, Роджър Федерер обяви още една новина, която никак не се хареса на феновете му. Той няма да играе в турнири поне до средата на юни. 

Маестрото пропуска за втора поредна година целия сезон на клей, като включително няма да се подвизава на втория за сезона турнир от Големия шлем - Ролан Гарос. Той ще е на линия едва за старта на битките на трева. 

"Реших да не играя на сезона на клей, това включва и Ролан Гарос", обяви швейцарският тенисист след отпадането от Танаси Кокинакис на Мастърса в Маями. Тази загуба му коства и първото място в ранглистата, а това го разочарова още повече. 

"Напълно заслужавам да изгубя позицията си след този ужасен мач, който изиграх. Чувствам се наистина ужасно, нямам обяснение", сподели Федерер веднага след битката и продължи с анализа на представянето си. 

"Чувствах, че всеки път, когато имах шанс да променя развитието на мача в своя полза, правех нещо слабо, взимах винаги грешното решение в тези случаи. Много е разочароващо, нямам никаква представа защо не показах нивото, което бях толкова доволен да демонстрирам в предишните си мачове от сезона", заяви Федерер.