Най-голямата сензация на Мастърса в Маями вече е факт. Миналогодишният победител в турнира Роджър Федерер отпадна още във втория кръг от австралиеца Танаси Кокинакис след трисетова битка. 

Маестрото, който беше смятан не просто за фаворит в мача, но и в целия турнир, падна с 6:3, 3:6, 6:7 за два часа и половина на корта. Това е истински шок за него, защото преклони глава пред №175 в света в първата среща помежду им изобщо. 

Така австралиецът стана първият толкова нископоставен в ранглистата тенисист от 15 години насам, който побеждава действащия номер едно в света. За последно тази неприятна участ сполетя сънародника му Лейтън Хюит през 2003 г., когато отпадна от 178-ия в света Франсиско Клавет. 

Лошите новини за ветерана са още повече, тъй като загубените точки от Маями ще му костват лидерската позиция в ранглистата. На нея ще се озове Рафаел Надал, който не е играл от Аустрелиън Оупън насам. 

Иначе Федерер взе с лекота първия сет, като реализира ранен пробив и без проблем удържа преднината си. В началото на втория сет швейцарецът изпусна възможност да пробие Кокинакис и играта му се срина. 

Той допусна пробив за 1:3 и на практика липсваше на корта до края на втората част. В третия сет Федерер пропиля открилите се възможности да пробие австралиеца и всичко се реши в тайбрек, в който Кокинакис учудващо прояви по-голяма увереност и след 7:4 в дългия гейм хвърли в шок и ужас почитателите на великия тенисист.